LIGE NU:

Sygdommen stroke rammer 12.000 danskere årligt: Nu er der ny hjælp på vej

I forbindelse med World Stroke Day torsdag 29. oktober lancerer Hjernesagen en ny hjælpelinje til personer berørt af stroke.

12.000 danskere - ud af dem 1300 nordjydere. Så mange bliver hvert år ramt af en blodprop eller en blødning i hjernen, også kaldet et stroke. 

I den forbindelse afholdes der hvert år 29. oktober World Stroke Day, for at sætte fokus på den skjulte sygdom - en sygdom, der kan ramme uden varsel, og vende op og ned på hverdagen for den ramte så vel som de pårørende. 

- Et stroke rammer uden varsel og kaster hele familien ud i en uvant og krævende situation. Den forstærkes af, at vi står midt i COVID-19, som blandt andet betyder, at pårørende til strokepatienter i mange tilfælde ikke kan være lige så meget med i behandlingsforløbet som hidtil, og det bekymrer Hjernesagens direktør, Birgitte Hysse Forchhammer.

Antal personer der blev ramt af stroke i de nordjyske kommuner i 2019

Særligt er tiden afgørende, hvis man oplever et stroke, og det er derfor, ifølge Hjernesagen, ekstremt vigtigt, at borgerne er oplyst i, hvordan man skal handle og agere, hvis et stroke skulle opstå. 

Hvis man ikke får den rette behandling inden for 4,5 time, kan det være fatalt. 

Stroke faktaboks

Corona problematiserer situationen

- Det er uden tvivl ekstra svært for de familier, som rammes af stroke i denne tid, hvor der er restriktioner i sundhedsvæsenet. Det skaber nogle utilsigtede problemer, da der alt efter smittetrykket kan være restriktioner for, hvor mange pårørende der må komme på besøg og være med til opfølgende samtaler med læger og andre specialister, siger Birgitte Hysse Forchhammer i en pressemeddelelse.

Strokelinjen er et initiativ taget for at give strokeramte og pårørende en hjælp, de ikke nødvendigvis kunnet have fået. Her har man mulighed for at ringe ind og stille store og små spørgsmål om den situation, man står i.

- Det kan betyde, at patienterne ikke får stillet alle de relevante spørgsmål eller ikke kan huske alle informationerne efterfølgende, og det skaber forvirring og utryghed. Hos StrokeLinjen kan man spørge om alt det, man er i tvivl om, fx i forhold til de fysiske og psykiske forandringer, strokepatienter oplever, eller hvordan man er stillet i forhold til rehabilitering, fortæller Birgitte Hysse. 

Strokelinjen skal ses som et supplement til de offentlige tilbud, og er tilgængeligt og gratis for alle. 

Se indslaget nedenfor om paramedicineren Fritz Møller, der til dagligt blandt andet hjælper folk, der har fået et stroke. Da han selv fik symptomerne, slog han det bare hen, uden at registrere hvad det var, der skete.

Hvis man får et stroke – det vil sige en blødning eller en blodprop i hjernen – så er tiden afgørende. Får man ikke den rette behandling inden der er gået fire en halv time, så kan det være fatalt. Dog kan det være svært selv at opdage hvis man har symptomer.