Bøderegn for få minutters forsinkelse

Chauffører risikerer store bøder for små overtrædelser.

Store dele af vognmandsbranchens ejere og chauffører er godt og grundigt trætte af de nuværende køre- og hviletidsregler, fordi få minutters forsinkelse eller venlighed kan udløse kæmpebøder og frakendelser af kørekortene på stribe.

Det skriver ErhvervsBladet, som har flere eksempler.
 
Den sønderjyske chauffør Tommy Hansen blev idømt en bøde på 5.000 kroner, hans vognmand måtte af med 10.000 kroner, og han fik en betinget frakendelse af kørekortet, fordi han brugte 50 sekunder på at flytte sin lastbil, der stod i vejen.
 
Lige så grotesk forekommer sagen fra Nordjylland, hvor fem lastbilchauffører fra det store vognmandsfirma Hjortdal Specialtransport ved Frank Nørager også er blevet ramt af hårde straffe ved mindre overtrædelser af køre- og hviletidsreglerne.
 
De fem chauffører havde alle været på normale ture, hvor de havde taget færgen fra Frederikshavn til Gøteborg. De nuværende regler siger, at de gerne måtte afbryde deres pause med 60 minutter ved ombord- og frakørsel. Men nu opstår problemerne. For ofte er der over 100 lastbiler ombord på Sveriges-færgen, hvor chaufførerne på grund af de nye terrorstramninger i europæiske havne heller ikke kan genoptage deres pause på havneområdet, når de når Gøteborg.
 
Derfor måtte de fem nordjyske chauffører køre ud af den svenske storby for at finde en parkerings- eller rasteplads. Hårdest ramt var de lastbiler, der kom sidst af færgen, for de første to-tre rastepladser var nemlig fuldt besatte af de første lastbiler fra færgen.
 
I senere kontroller i Danmark viste det sig, at de fem uheldige chauffører fra det nordjyske firma var nået henholdsvis et, to, tre og fem minutter for sent frem til deres pause i Sverige.
 
- Det er fuldstændig vanvittigt at tolke reglerne så nidkært. Det er ikke ret og rimeligt. Faktisk kunne han have kørt i yderligere 29 timer og fået den samme straf, siger hans arbejdsgiver, økonomidirektør Mikael Schmidt, som er medejer af Hjortdal Specialtransport.

Forsiden lige nu