Bogpakke skal hjælpe børn, der mister

Børn og unge går oftest alene med deres sorg, når de mister en af deres nærmeste. Men det vil en lokal forfatter have lavet om på. En ny bogpakke skal sætte gang i den svære, men nødvendige samtale om døden.

Det er starten af februar 2007. 15-årige Nanna Winther Jensen er ved at forberede sig på at skulle i skole igen efter vinterferien. Men hun kunne aldrig have forberedt sig på det, der skete. Pludselig sidder hun i en bil på vej til hospitalet for at identificere sin døde far, der er faldet om på gaden.

- Da vi kørte derud tænkte jeg 'det er ikke rigtigt, det er en joke' - og da vi så kom derud og så at det var ham, så kunne jeg ikke få ind i hovedet, at han var død.

<b> Børnene skal tale om deres savn </b>
Det savn, som Nanna oplevede, da faderen døde, er hun ikke ene om. Derfor har den nordjyske psykoterapeut Henny Nørgaard lavet en bogpakke om børn, der mister.

- Når børn mister, bliver deres hverdag jo totalt forandret. Og derfor er det vigtigt, at de kommer til at snakke med nogen om det, og kan sætte ord på 'hvorfor er det, jeg savner ham, hvad er det, jeg savner ved ham?", fortæller Henny Nørgaard.

Bogpakken indeholder børnebogen "Spiser de også spaghetti i himlen". Den fortæller historien om otteårige Amalie, der mister sin mor til kræften. Bogen er skrevet i børnenes sprog.

Desuden indeholder den en mindebog, der skal få børnene til bringe deres følelser til udtryk på skrift, i tegninger eller lignende.

- Der skal nok siges farvel, når børn mister nogen. Men der skal også siges goddag. Og det, der kan hjælpe børnene videre, det er jo minderne om den, man holdt af.

Efter faderens død, oplever Nanna oplever et stort tomrum i sit liv. Hun vågner flere gange op om morgenen og tror, at faderen stadig er i live. Hun taler med sin mor og med sine veninder. Alligevel kan hun ikke helt bearbejde sorgen. Hendes mor foreslår, at hun går i sorggruppe på sin skole. Men Nanna var skeptisk.

- Det kunne ikke gøre noget bedre, og det kunne ikke give mig ham tilbage. Men så kom Henny hen til mig og sagde, at jeg bare kunne prøve det. Og det var rigtig godt, fordi jeg fik sat ord på hvad jeg følte.

<b> Også for sorggrupper </b>
Henny Nørgaards bogpakke henvender sig ikke kun til de børn, der har mistet. Helle Krogsbøll er sorggruppeleder ved Hasseris Kirke, og hun er glad for, at bogpakken er så omfangsrig som den er.

Vores arbejde, det er at guide børnene rundt i den sorg, de har, og her er bøgerne også rigtig gode. Vi kan gøre brug af i samtalen med børnene.

Det er næsten to år siden, Nanna Winther Jensen mistede sin far, men i dag er sorgen er kommet på afstand.

- Jeg kan ikke acceptere, at han er væk, men jeg har fundet en måde at bearbejde det på.