02:06

Fruesko Foto: Naturstyrelsen

1 af 2

Bølge af orkidétyverier

Den sjældne orkidé fruesko er blevet stjålet i stor stil i foråret og forsommeren 2012.

Et trådhegn skal beskytte de sjældne orkidéer fruesko i Rold Skov, men i ly af mørket bliver hegnet klippet i stykker og de sjældne blomster bliver stjålet.

- Der er simpelthen nogen, der har klippet hegnet op, og taget omkring 20 procent af bestanden. Det er tæskedumt, for de kan formentlig ikke vokse alene, og dør derfor om et par år, hvis de ikke er i deres naturlige habitat, siger Bent Egede Andersen, der er skovrider i Naturstyrelsen Aalborg.

Et nationalt korps af ca. 60 frivillige holder et særligt vågent øje med Danmarks orkidéer og deres voksesteder. Orkidékorpsets overvågning har i år budt på det hidtil højeste antal registrerede tyverier af fredede blomster.

- Det er skammeligt, at nogen vil ødelægge Danmarks natur på den måde. Der er stor risiko for, at flere arter bliver udryddet af dette, når deres bestandel bliver så markant mindre, siger rådgivende biolog Bernt Løjtnant til TV2/Nord.

Men frueskoen er ikke den eneste orkidé, der bliver stjålet. Overalt i Danmark forsvinder sjældne orkideer i massevis. Og det er nyt. Eksempelvis har Nordjylland ikke haft et orkidétyveri i fjorten år.

- Det er første gang, at vi oplever det i fjorten år. Og det er samme dilemma i andre regioner. Så det må næsten være en samler, der er på spil, siden så mange orkidéer forsvinder over hele landet, siger Bent Egede Andersen.

Et eksempel på en sjælden orkidé, der uddøde på grund af tyveri, er riddergøgeurten, der havde sine rødder nær bredderne af Mariager Fjord. Den forsvandt omkring 1990.