LIGE NU:

Boligssalg: Mariagerfjord slår rekord med størst stigning i antallet af salg

Boligerne i Danmark er gået som varmt brød i 2020, og salget overgår rekorden fra 2019 med hele 22 procent. Det viser nye handelstal fra Boligsiden for hele 2020.

Der blev solgt mere end 107.000 boliger i Danmark i 2020. Det er det med afstand højeste salg i de 10 år, Boligsiden har ført statistik over boligmarkedet. Og det er 22 procent højere end salget i 2019, der havde den hidtidige rekord med cirka 88.000 handler.

Og to nordjyske kommuner kan være med i toppen af kommuner, hvor boligsalget er gået markant bedre i det forgangne år end tidligere år.

Nemlig i Mariagerfjord Kommune og Frederikshavn Kommune, hvor mange i løbet af det forgangne år har solgt og købt ny bolig.

- Jeg fornemmer flere faktorer, der spiller ind. Helt overordnet så genererer succes mere succes. Og da handlerne endelig kom i gang, så er det som om, at alle kan se, at det er nu, vi skal købe. Naboen gør det også,  siger Michael Myrtue, der er indehaver og ejendomsmægler hos Home Hobro – Mariagerfjord.

- Handlerne begyndte med, at sommerhus-salget kom i gang - som en kombination af, at prisniveauet i vores landsdel var faldet til et godt lavt niveau, og at coronaen kom. Så har nogle set, at 'okay, der er gang i sommerhusene, så må jeg også kunne sælge min ejerbolig, tilføjer mægleren fra Mariagerfjord Kommune.

Mariagerfjord Kommune har oplevet en fremgang i antallet af boliger på 27 procent; mens der har været så meget gang i salget i Frederikshavn, at mæglerne der har solgt 23 procent flere boliger end i 2019.

- 2020 har været et fantastisk år for boligmarkedet. For det første er det i sig selv bemærkelsesværdigt, at der i et år med corona har været så stor tro på markedet, at køberne har handlet så meget. For det andet var 2019 også rekordår, og det sætter 2020-salget i perspektiv. For rekorden er ikke bare slået. Den er slået med mere end en femtedel, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Generelt følger de nordjyske kommuner godt med på tendensen, dog er der to nordjyske kommuner, der ifølge Boligsidens udregninger ikke har oplevet fremgang i salg.

Det drejer sig om Rebild og Læsø kommuner.

Boligsiden bemærker, at man i disse kommuner dog er meget få handler fra at nå det samme antal salg i 2020 som i 2019.

Samlet er der i hele landet solgt små 59.000 huse i 2020. Det er det højeste antal i 10 år og 17 procent mere end i 2019.

Salget af huse er langt fra den eneste del af boligmarkedet, der har sat rekord i 2020. Også salget af ejerlejligheder overgår det hidtidige rekordår 2017 med to procent.

Også salg af sommerhuse har været helt enestående for 2020 - idet det samlet set er steget med hele 55 procent i forhold til 2019.

Solgte boliger i Nordjylland

- Vi skal også huske, at den udvikling var i gang inden corona, hvor mange købte sommerhus og droppede flyrejserne af klimahensyn. Men coronanedlukningen af Danmark og de massive rejserestriktioner har fået tendensen til at accelerere og fået mange til at købe sommerhus, som familien kan holde deres ferier i, siger Birgit Daetz.

Alene i december sidste år var salget af sommerhuse højere end salget af sommerhuse i juni 2019.