LIGE NU:

Borgere har mistet op mod 40 procent af deres hjemmehjælp

Besparelser på hjemmehjælpstimer gør ondt på både borgere, hjemmehjælpere og politikere.

Brønderslev Kommune topper listen over nordjyske kommuner, der har svinget sparekniven over, hvor mange timer borgerne kan få hjemmehjælp. Hele 39 procent er tallet faldet i løbet af 10 år. 

Det fremgår af en ny undersøgelse, som Ældre Sagen står bag. Lene Svenningsen kan sagtens nikke genkendende til en forringet hjemmehjælp i Brønderslev Kommune. 

- Det er helt tydeligt - det hører jeg mine kollegaer sige dagligt. Jeg siger ikke, at det var hygge, det vi lavede før, eller at vi loppede den af på nogen som helst måde. Men det var sådan, at efter en arbejdsdag, så var du stolt af det, du havde leveret, siger hun. 

Som fællestillidsrepræsentant for social- og sundhedspersonalet i kommunen husker hun tydeligt tidligere tiders standarder. Men det var dengang. Siden 2008 er det gennemsnitlige antal visiterede hjemmehjælpstimer til borgere over 80 år i kommunen faldet med over en tredjedel - i alt 39 procent. Billedet gentager sig i flere andre nordjyske kommune

Plads til forbedring

Formanden for ældrerådet i Brønderslev Kommune så gerne forbedringer på området men erkender, at det er svært.

- Jeg talte med en dame i formiddag, som får hjemmehjælp. Hun får hjælp til personlig hygiejne og rengøring. Og så vil hun gerne have skiftet på sengen. Men det måtte hjemmehjælperne ikke. Og det synes jeg er noget svineri, siger Jørn Bertelsen, der er Lokaldformand i Ældre Sagen i Brønderslev. . 

Hos Ældre Sagen i Brønderslev oplever formanden på mange områder tilfredshed med hjemmehjælpen - men der er stadig plads til forbedring.

Ældreområdet tegner sig for 321 mio kr om året i det kommunale budget i Brønderslev. Men det er langtfra nok, erkender borgmesteren.

- Det er ikke tilfredsstillende. Vi skal arbejde på at skaffe flere penge til service på skoleområdet, børnepasningsområdet og ældreområdet, siger borgmester MIchael Klitgaard. 

I alt 1403 borgere modtager lige nu hjemmehjælp i Brønderslev Kommune.

Udvikling i visiterede timer pr. uge, 2008-2017 (gennemsnit)

 

I flere kommuner i Nordjylland er hjemmehjælpen blevet kraftigt beskåret i timeantal de seneste 10 år. Det viser en undersøgelse foretaget af Ældre Sagen. I Brønderslev Kommune er antallet af hjemmehjælpstimer i gennemsnit beskåret med 39 procent siden 2008.

 

20_percent

play Limfjordsrådet i desperat bøn: - Hjælp os med at opspore spøgelsesgarn

20210416-222157-L_27Mb

Slog alle rekorder: 1,5 millioner mennesker så Martin Jensens koncert fra toppen af AKKC

fokus.. på den russiske spion

Fokus: Nordjyske virksomheder skal forberede sig på spionage

Stine Bosse

Stine Bosse valgt som formand for Festival of Europe

20_percent

play Limfjordsrådet i desperat bøn: - Hjælp os med at opspore spøgelsesgarn

20210416-222157-L_27Mb

Slog alle rekorder: 1,5 millioner mennesker så Martin Jensens koncert fra toppen af AKKC

fokus.. på den russiske spion

Fokus: Nordjyske virksomheder skal forberede sig på spionage

Til forsiden

Til forsiden