Borgere kan slippe for forhadt e-postkasse

01:52

Foto: Iben Hedemann

1 af 2

Det er muligt at slippe for den upopulære digitale postkasse, hvis man vil. Indtil videre har 1600 borgere i Jammerbugt Kommune fået fritagelse fra den.

Den mildest talt upopulære digitale postkasse, som borgere over hele landet er blevet opfordret til at oprette, kan faktisk undgås. Men ved kommunen gør man, hvad man kan for at lære borgerne, at det slet ikke behøver at være så svært.

Kaj Andersen er én af dem, der helt har opgivet at sætte sig ind i den digitale postkasse. Han er derfor taget på kommunen for at søge om fritagelse.

- Jeg er meget imod, at alt det med computer at det bliver presset ned over hovedet på folk. Jeg har aldrig siddet ved en computer, og jeg har ikke en skid styr på det, siger Kaj Andersen, der er fisker.

Den 1. november skal alle have oprettet en digital postkasse, men det er noget, der skræmmer især den ældre del af befolkningen. De søger derfor om lov til stadig at få brevene med posten.

- Vi har rigtig mange fritagelser - folk er meget usikre på det, siger Louise Pedersen, der er floorwalker ved Jammerbugt Kommune.

Hvis ikke man selv opretter en digital postkasse, opretter Erhvervsstyrelsen én. Derefter vil breve fra blandt andet banken og SKAT komme på computeren.

- Det er vigtige dokumenter, man får i sin postkasse, så det er meget, meget vigtigt, at man får den tjekket, siger Louise Pedersen.

Nu vil Jammerbugt Kommune forsøge at gøre det lettere for de ældre at finde rundt i den digitale postkasse. Louise Pedersen skal derfor på turné efter sommeren på blandt andet ældrecentrene for at sætte borgerne grundigt ind i den.

- Det er ikke nok, at de bare får den digitale postkasse, de skal også lære, hvordan de bruger den, siger hun.

Har man ikke mod på at prøve den digitale postkasse, varer fritagelsen to år. Men ved Jammerbugt Kommune håber de, at flere vil give postkassen en chance. Indtil videre hopper Kaj dog over det der med den digitale postkasse.

- Så skal jeg til at sidde bagved en plasticmaskine - det er jo svært. Det er væsentligt lettere for mig som borger at gøre det på det gamle system, siger Kaj Andersen.

Er man i tvivl om noget vedrørende den digitale postkasse, skal man bare kontakte kommunen.

- Jeg er med på det hele, og vil meget gerne komme ud og fortælle om det, hvis det er, siger Louise Pedersen.

For at få lov til at slippe for den digitale postkasse, skal man opfylde et af ti krav. Det kan for eksempel være, at man ikke har en computer.

Den digitale postkasse skal spare skatteyderne for 400 millioner kroner om året.

Forsiden lige nu