LIGE NU:

Borgerlisterne er på vej ud i glemslen

Borgerlisten i Vesthimmerland lukker. Jens Hedegaard Kristensen i Frederikshavn bliver socialdemokrat og Børge Olsen genopstiller ikke i Rebild. Eksperternes forudsigelser før kommunalreformen om borgerlisternes begrænsede levetid, ser dermed ud til at ho

I Nordjylland er der valgt 23 byråds- og regionsrådsmedlemmer på borgerlister. I 4 kommuner har de ingen valgte fra borgerlister, mens de resterende 7 kommuner har mellem én og 9 valgte på borgerlister.

I Regionsrådet sidder Ole Albæk. Han sidder også i Hjørring Kommune, hvor borgerlisten står stærkest. Listen har valgt 9 til byrådet. Tidligere borgmester i Løkken-Vrå Kommune, Knud Rødbro har meddelt at han ikke genopstiller, og tidligere borgmester i Hirtshals, Knud Størup har lovet at meddele, hvad han gør i løbet af 2008.

Uden de to tidligere borgmestre vil det blive svært for borgerlisten at fastholde sin position, som den største liste i byrådet.

I Frederikshavn er den tidligere CD,er Jens Hedegaard Kristensen valgt på Borgerlisten, men er skiftet til socialdemokraterne. Den anden tværpolitiske liste, Kommunelisten, har Ole Rørbæk Jensen i byrådet.

I Brønderslev har borgerlisten valgt tre medlemmer og gruppeformand Bendt Danielsen er overbevist om, at borgerlisten også er byrådet efter næste valg.

På Mors sidder der også tre og gruppeformand Bente Lyndrup ved endnu ikke om listen fortsætter. Hun er dog overbevist om, at listen har gode muligheder for at overleve, hvis den fortsætter.
- Vi har jo ikke været ude og finde fæller i andre kommuner, så vores afgrænsede geografiske område, har nok gjort det nemmere for vælgerne at genkende os, siger Bente Lyndrup.

I Vesthimmerlands Kommune blev Bjarne Jensen valgt på borgerlisten. Den liste blev i sidste uge opløst. Bjarne Jensen sidder perioden ud - og har endnu ikke besluttet om han eventuelt stiller op for et parti.

I Rebild Kommune fortsætter lokallisten Rebild Syd ufortrødent med Gitte Rubæk i spidsen, mens den anden borgerliste i byrådet nedlægges. Den liste blev udelukkende dannet for at få den tidligere socialdemokratiske borgmester i Skørping Børge Olsen valgt, da han blev vraget som spidskandidat for socialdemokraterne.

Børge Olsen stopper efter perioden og dermed uddør hans liste også.
- Min liste var ren protest mod at jeg blev vraget af socialdemokraterne og kun lavet som støtte til mig, så når jeg stopper, nedlægges listen, siger han til TV2/NORD.

Fjerritslev Kommune var tidligere end højborg for borgerlisterne, men efter sammenlægningen til Jammerbugt Kommune, så er det kun Ejler Winkel som er valgt. Organisationen fungerer stadig og det forventes, at den også opstiller næste gang.