Børn bør angive deres forældre

Foto: TV2/Nord

Børnerådets formand opfordrer omsorgssvigtede børn til at filme deres forældres overgreb. Eksperter advarer.

Billeder af en døddrukken far, der ligger på gulvet, eller en optagelse af mor, der giver lillebror tæsk. Alt sammen dokumenteret med en mobiltelefon af familiens børn og derefter vist til sagsbehandleren eller skolelæreren.

Formanden for Børnerådet, Lisbeth Zornig Andersen, opfordrer nu omsorgssvigtede børn til at dokumentere livet i familien for at få hjælp. Det skriver Kristeligt Dagblad.

- Hvis man som barn ikke bliver troet på, når man fortæller, hvordan det er derhjemme, er der ikke noget nemmere end at bruge mobiltelefonen.

- Misbrug er meget visuelt, men der er ikke særlig mange sagsbehandlere, der kommer ud og ser det, siger Lisbeth Zornig Andersen.

Overlæge May Olofsson, leder af Familieambulatoriet i Region Hovedstaden, har i årtier arbejdet med børn i misbrugsfamilier. Hun er positiv over for børnerådsformandens idé.

- Der bliver ofte sat så store spørgsmålstegn ved børns troværdighed, at mange problemstillinger falder på, at et misbrug ikke er tilstrækkeligt bevist.

- Der er ulemper ved alle metoder, men hvis børn ikke bliver hørt af de ansvarlige voksne, er det her et godt redskab, så de kan få hjælp, siger May Olofsson.

Anders Albrechtslund, lektor på Forum for Overvågningsstudier ved Aarhus Universitet, kalder derimod Børnerådets opfordring for problematisk. Han mener, det er myndighedernes ansvar at dokumentere overgreb.

- Det er et meget stort ansvar at lægge i hænderne på børn at skulle være aktører i dokumentationsprocessen, siger han.
Også Thomas Ploug, medlem af Det Etiske Råd og ekspert i it-etik, er kritisk.

- Det er meget kontroversielt. Det er ikke børnenes ansvar, at retfærdigheden sker fyldest. I stedet bør man insistere på, at kommunerne bliver bedre til deres arbejde, mener han.
/ritzau/

Forsiden lige nu