Branche skyder på krudtregler

Fyrværkeribranchen er godt trætte af de mange regler der er forbundet med salget af nytårskrudt. De mener ikke der er sikkerhedsmæssigt grund til mange af dem og reglerne er på nogle områder modstridende.

30. december er store krudtsalgsdag og beredskabet og politiet har slået pjalterne sammen for at gå på kontrolbesøg.

- Vi kontrollere at sikkerheden er i orden og at reglerne bliver overholdt, siger Beredskabsinspektør Rene Kærup fra Beredskabscenter Aalborg.

Der er mange regler og branchen føler sig på nogle områder chikaneret.

- Der er gået fem år siden Seest, så det må være tid til at se sagligt på reglerne, siger det nordjyske bestyrelsesmedlem i Fyrværkeribrancheforeningen, Martin Bruno Sørensen, som også er direktør for Aalborg Fyrværkerifabrik.

Det er især når det drejer sig om transporten af fyrværkeri at man i branchen mener, at der bliver straffet for hårdt. Martin Bruno Sørensen nævner et eksempel, hvor en chauffør på Sjælland, har fået en bøde på over 50.000 kroner for at have 400 gram for meget krudt i sin bil.

- Det er absurd og en straf der ikke har nogen sikkerhedsmæssig begrundelse, siger Martin Bruno Sørensen

Men også i butikkerne mener branchen at der er absurde og modstridende regler.

- I bekendtgørelsen står der at vi kun må have attrapper i vores butikker, men i samme bekendtgørelse står der at vi ikke må have papirvarer, hvilket jo er modstridende, siger Martin Bruno Sørensen

Beredskabschef i Aalborg Jørgen Pedersen siger i dag til TV2/NORD, At der kan være enkelte punkter i reglerne der er uhensigtsmæssige, men at de generelt er fornuftige og at de bliver justeret hvis der er sikkerhedsmæssig grunde til det.

Og selv om der er mange regler viser dagens kontrolrunde viser at man på salgsstederne generelt har styr på det.

Det går fint. Det er kun småting. Det virker som om at branchen har lært reglerne at kende, siger Beredskabsinspektør Rene Kærup efter sin tur rundt i Aalborg