Bremseklodser på efteruddannelse
Regeringens besparelser og krav om øget egenbetaling har sat næsten al selvvalgt efteruddannelse Nordjylland i stå.
Regeringens spareiver fastholder en masse ledige med utilsvarende kvalifikationer og forringer dermed deres jobmuligheder. Simpelthen fordi de arbejdsløse ikke har råd til at forbedre deres uddannelse.
Ole Olsen vil gerne tage en videregående uddannelse som pædagogisk assistent, men fordi han har en uddannelse som trætekniker, skal han selv finansiere de enkeltfag der skal til, for at han kan komme ind på uddannelsen. Et resultat af regeringens genopretningsplan.
- De siger man skal skifte spor, men når pengene skal bruges, så klapper kassen i, siger Ole Olsen.
Han skal betale 30.000 kroner for at tage dansk og engelsk på 10.klasses niveau. Penge han ikke har. Han skal betale, fordi hans 12 år gamle uddannelse som trætekniker er kategoriset som videregående og alle med en videregående uddannelse skal selv betale for at skifte karriere.
- Det er rigtigt frustrerende, fordi jeg kan jo ikke engang komme ind på den uddannelse, de påstår jeg har, hvis jeg ville det, siger Ole Olsen.
Han bakkes op af Folketingsmedlem Bjarne Laustsen.
- Det er helt hen i vejret det her. Det gør jo folk dummere, fordi de ikke har mulighed for tage tilpasse sig det fremtidige arbejdsmarked, siger socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører.
På VUC rammer regeringens stramninger cirka 800 nordjyder, som selv skal betale for at skifte spor.
- Det er helt ude af trit med de meldinger, der ellers kommer fra folketinget og regeringen på uddannelsesområdet, siger Svend Madsen, Forstander, VUC Nordjylland.
I Hvalpsund sidder Ole Olsen bare og ryster på hovedet. Han kan nu se frem til kontanthjælp.
- Jeg synes godt nok det er en underlig politik, at man ikke vil hjælpe folk, der både kan og vil ændre karriere for at spare penge, siger Ole Olsen