Brønderslev overså alle advarsler
Brønderslev var advaret om nomadefamilien fra deres ophold på Lolland og i Skanderborg. Men der skete intet, før den ældste pige flygtede, viste vidneafhøring.
Set udefra burde alle advarselslamper have blinket kraftigt rødt i Brønderslev Kommune, længe inden sagen mod nomadefamiliens vanrøgt og sexmisbrug af børn blev afsløret.
Det skete med den ældste piges flugt efter månedlang indespærring i et uopvarmet loftskammer i det mistrøstige hus i Serritslev. Flugten med en hjælpsom nordjyde i hovedrollen foregik i 10 graders frost i februar 2010.
Men allerede i maj 2009 - og inden far og mor til de 10 børn officielt var tilmeldt adressen i den nordjyske landsby - sendte en nabo en mail til kommunen og advarede om, at der levede en stor familie på stedet under dårlige kår.
De havde flere gange måttet hente vand hos manden, fremgik det i Retten i Hjørring onsdag. En socialrådgiver fra kommunen blev som vidne spurgt om, hvad der skete med mailen.
- Den gik videre til mine chefer. Ellers ved jeg ikke, hvad der skete, sagde den midaldrende kvinde, der havde familien i sit distrikt.
Hun fik først for alvor kendskab til familien i august samme år, men allerede i et brev 26. juni skrev Skanderborg Kommune til Brønderslev, at den dårligt fungerende familie var ved at flytte til Brønderslev Kommune og havde brug for omfattende støtte.
Den advarsel blev heller ikke taget alvorligt. Der skete intet. Heller ikke selv om politiet af forskellige grunde havde været på ejendommen og tillige meddelt kommunen, at børnene levede under utrygge forhold og virkede bange.
To andre anonyme henvendelser samt henvendelser fra lederen på børnenes skole blev der heller ikke reageret alvorligt på.
- Jeg skulle først og fremmest skabe et tillidsforhold til familien og sørge for, at to af drengene med sproglige vanskeligheder kom i daginstitution, sagde socialrådgiveren.
I den periode, hun havde kontakt med familien fra september til november 2009, oplevede hun ikke ildelugtende og beskidte børn i forbindelse med de tre hjemmebesøg, hun gennemførte. De var rene og pæne, lød forklaringen.
I det hele taget er der et tigerspring mellem det syn, hun havde på forholdene i familien, og det, som blandt andre skolelederen, en nabopige og andre vidner havde. Og det syn, der mødte politifolkene, da familiens svigt blev afsløret i februar 2010.
- Først i løbet af september fik jeg kendskab til de rapporter, der var lavet i Skanderborg om børnenes forhold i familien, forklarede hun.
Advokat Henrik Garlik Jensen, der er forvarer for den tiltalte mor, oplyste, at der var udarbejdet otte såkaldte paragraf 50-undersøgelser af familien. Konklusionen var i alle rapporter, at der var behov for kraftig støtte til de enkelte børn og hele familien.
- Jeg overvejede ikke at foretage et uanmeldt hjemmebesøg, erkendte socialrådgiveren, der aldrig nåede at se samtlige børn, mens hun havde med familien at gøre. Hendes kontakt med familien ophørte den 23. november 2009. Hvordan kommunens kontakt med familien fortsatte i de kolde vintermåneder, inden sagen eksploderede, er foreløbig ikke kommet frem i retten.
I sagen står den 41-årige far og 37-årige mor tiltalt for vold, vanrøgt og sexmisbrug af de to ældste piger. Faren kræves idømt forvaring.
Ingen i Brønderslev Kommune vil udtale sig, mens sagen verserer.