Seneste nyt:

Butiksansatte bliver truet: Nu vil HK have kunderne i retten

I dag sker det oftere, at butiksansatte bliver udsat for trusler og verbale overfald. Derfor skal der nu handling til for at løse det. Fagforeningen HK vil nemlig have en lov, der gør det muligt at straffe kunder.

- Det kan være fordi de skal stå i kø, prisfejl, fordi varen er lagt forkert eller et eller andet. Noget vi ikke er herre over, kan udløse det. 

- Jeg er blevet kaldt dum i låget, dum kælling og bitch. 

Sådan siger Helle Mortensen, der har arbejdet 31 år i Føtex i Slotsgade i Aalborg. Hun har flere gange oplevet at blive overfuset og sågar truet af kunderne, mens hun har været på arbejde. Særligt en episode for et par år siden, står klart i hukommelsen. 

- En gal kunde sagde, da han næsten var gået fra kassen: "Jeg venter på dig, når du har fri". Der var meget lang tid til, jeg havde fri, og indtil jeg kom ud og så, at der ikke var nogen, havde jeg det ikke særlig godt, fortæller hun. 

Politikerne skal afhjælpe problemet 

Det er hendes oplevelse, at antallet af vredesudbrud i butikken er taget til de seneste år. Ifølge fagforeningen HK er hun ikke gal på den. De mener, at truende adfærd i butikkerne er steget. En ny undersøgelse fra fagforeningen viser, at 14 procent af ansatte de seneste 12 måneder har oplevet, at bliver truet med eksempelvis tæsk. 

FAKTA

HK Handel har lavet en undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø i foråret 2022. Resultaterne ser sådan ud:


  • 80 procent af medlemmer ansat i butikker har i løbet af de seneste 12 måneder oplevet at blive talt grimt til eller nedsættende til.
  • Cirka 5 procent af respondenterne anfører derudover, at de har haft sygefravær som følge af ubehagelig kundekontakt.
  • 14 procent af de adspurgte medlemmer fortæller, at de er blevet decideret truet verbalt. Det kan eksempelvis handle om trusler i forbindelse med ”at få tæsk” eller trusler om, at en kunde vil vente på den ansatte, når pågældende har fri.

På grund af det hårde psykiske arbejdsmiljø, mener HK Handel at det er på tide med politisk handling. Derfor håber fagforeningen, at Folketinget vil gøre det muligt at straffe kunder, som kommer med verbale trusler mod butiksansatte efter samme strafferamme, som det er tilfældet mod tjenestemænd. 

Her kan de groveste forbrydelser straffes med op til otte års fængsel. 

Siden 2018 hvor HK Handel sidst lavede en undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø, har de arbejdet målrettet med reklamekampagner og med arbejdsgiverne for at italesætte problemerne. Men det har ikke hjulpet, problemet er nemlig bare vokset siden 2018. 

Derfor ønsker Jon Harild, formand for HK Handel i Nordjylland at loven for tjenestemænd også gælder butiksansatte. 

- Der er ingen mennesker i den her verden, der skal blive truet eller være i risiko for at blive truet på arbejde. Det er der, vi skal hen, siger han. 

Vold mod tjenestemænd

I straffelovens paragraf 119 finder man loven om, hvordan vold mod tjenestemænd straffes. Her står: 


Den, som øver vold, truer med at øve vold eller offentligt eller med forsæt til udbredelse i en videre kreds fremsætter trussel om vold mod nogen, hvem det påhviler at handle i medfør af offentlig tjeneste eller hverv, under udførelsen af tjenesten eller hvervet eller i anledning af samme, eller som på lige måde søger at hindre en sådan person i at foretage en lovlig tjenestehandling eller at tvinge ham til at foretage en tjenestehandling, straffes med bøde eller fængsel indtil 8 år. Ved fastsættelse af straffen skal det indgå som en skærpende omstændighed, at forholdet er begået, mens eller i umiddelbar forlængelse af at der i området foregår grov forstyrrelse af ro og orden på offentligt sted, eller at forholdet er begået mod den pågældende i dennes fritid.

Stk. 2. På samme måde straffes den, som, uden at forholdet falder ind under stk. 1, fremsætter trusler om vold, om frihedsberøvelse eller om sigtelse for strafbart eller ærerørigt forhold mod nogen, der af det offentlige er tillagt domsmyndighed eller myndighed til at træffe afgørelse vedrørende retsforhold eller vedrørende håndhævelse af statens straffemyndighed, i anledning af udførelsen af tjenesten eller hvervet, eller som på lige måde søger at hindre en sådan person i at foretage en lovlig tjenestehandling eller at tvinge ham til at foretage en tjenestehandling.

Stk. 3. Ved fastsættelse af straffen for trussel om vold efter stk. 1 skal der lægges vægt på den betydning, som lovovertrædelsen kan have for den pågældendes udførelse af tjenesten eller hvervet.

Stk. 4. Lægger nogen ellers de nævnte personer hindringer i vejen for udførelsen af deres tjeneste eller hverv, straffes han med bøde eller fængsel indtil 1 år og 6 måneder. Ved fastsættelse af straffen skal det indgå som en skærpende omstændighed, at forholdet er begået, mens eller i umiddelbar forlængelse af at der i området foregår grov forstyrrelse af ro og orden på offentligt sted.

Kasseassistenter har ikke lyst til at vidne i retten 

Helle Mortensen har ikke glemt, da hun blev truet for et par år siden. Og hændelsen, blev som de fleste andre, hun kender til, ikke anmeldt. 

- Man lagrer sådan nogle episoder, og når man står med en ny kunde, der råber eller er ubehagelig, så er man tilbage i den situation igen. Det gør, at jeg ryster på hele kroppen og tænker "åh nej, hvad sker der nu?".

Hun er enig med HK langt hen ad vejen, når det kommer til, at der skal gøres noget ved problemet. Men hun er ikke sikker på, at det er det rigtige, at sagen skal for retten. 

- Så skal vi som kasseassistnenter til at vidne, og det har vi ikke lyst til. Vi vil jo bare gerne have kunden væk, og at det går stærkt. Men selvfølgelig skal der være en straf, hvis man truer med vold, siger hun. 


Forsiden lige nu

Joan Vangsted Solskin for Ukraine

play Sådan hjælper hun ukrainere i nød: Joan har omdannet gammel småkagefabrik til slaraffenland

Johnny Haugaard

play Blomstermanden Johnny kollapsede pludselig: Nu har han fået glædelig nyhed

EH Aalborg

play Fortsætter vild stime: Nordjyske kvinder har kurs mod landets bedste liga

Nordjyllands beredskab brand 112 genrebillede

Kolonihavehus står i flammer: Brandvæsenet er rykket ud

Joan Vangsted Solskin for Ukraine

play Sådan hjælper hun ukrainere i nød: Joan har omdannet gammel småkagefabrik til slaraffenland

Johnny Haugaard

play Blomstermanden Johnny kollapsede pludselig: Nu har han fået glædelig nyhed

EH Aalborg

play Fortsætter vild stime: Nordjyske kvinder har kurs mod landets bedste liga

def_thumb,50_percent

play Iben skal hente sin pakke 30 kilometer fra bopælen

20_percent

play Weekenden kan byde på sne

021222 DIGI Ansatte tilbudt krisehjælp Still

play Sådan foregik politiets ransagninger hos kommunen

Julesang

play Julesang bag kulisserne: - Det må være sådan her, landsholdet har det, når de indspiller sange

Falsk mail

Kriminelle vil snyde dig: Politiet advarer mod falsk mail om børneporno

PH 030521 19 Jomfru Ane Gade de unge fester løs Still

Proppet med fulde folk: Politiet overrasket over den første store julefrokost-nat

[Tilpasset] Lucas Andersen

AaB-nedtur påvirker anfører: - Man bliver mindet om det overalt, hvor man går

20_percent

play Weekenden kan byde på sne

021222 DIGI Ansatte tilbudt krisehjælp Still

play Sådan foregik politiets ransagninger hos kommunen

80_percent

play Lille modelbane betyder stor forskel for forening

20221202-104910-A-5126x3507ma

Nordjyske festivaler reagerer på Hugo Helmigs død

Blå blink_3

21-årig mand klemt ihjel - nu får arbejdsgiver strakspåbud

021222 PMU- Sindal ivha 4554

gallery Unge med særlige behov får vigtig opgave i lokalsamfundet: Isabella skal udlevere pakker i Sindal

20200202-152715-L-8256x5504ma

Aalborg Universitet undrede sig over klimaordførers høje taxaregninger

021222 FO Færre krydstogtskibe 4

play Turister vælger i stor stil rejser sydpå - det mærkes på nordjysk krydstogthavn

Satudarah og klubhus

Blev tilbudt 30.000 kroner for at brænde rocker-hegn ned - nu skal han i fængsel

20220824-192943-2-4000x2666ma

Pludselig udmelding - populært spisested lukker

Til forsiden

Til forsiden