CO2-lager udskydes

Danmarks første CO2 lager i undergrunden risikerer ikke at blive til noget. Efter planen skulle lageret ligge i Birkelse, men massive protester fra lokalbefolkningen får nu energiselskabet Vattenfall til at udskyde projektet.

Landmand Asger Møller Madsen er en af 25 landmænd, der ikke vil bo ovenpå det CO2-lager Vattenfall vil lave i undergrunden. Han tror ikke på at lageret er sikkert. Han frygter CO2en vil sive op.

- Vi skal være forsøgskaniner for det første anlæg i Europa i større stil. Det kan ikke være rigtigt, når fagfolk ikke siger det er sikkert, siger Asger Møller Madsen.

Landmændene ejer størstedelen af den jord lageret skal ligge under. De har lavet højlydte protester blandt andet på borgermøder. Så højlydt, at Vattenfall nu erkender at projektet risikerer ikke at blive til noget.

- Vi kan ikke leve med at et helt lokalområde er imod os. Så må vi revurdere projektet, siger Marius Noer der er projektchef hos Vattenfall.

Vattenfall skulle ellers i gang med at lave boringer på markerne for at kortlægge undergrunden her sidst i maj. Med undergrundsloven i hånden var energiselskabet parat til at tvinge sig adgang hos de 25 landmænd der siger nej. En melding, der fik landmændene til at love bål og brand.

- Så står vi sammen og tager andre midler i brug. En traktor kan gøre mange ting, truer Asger Møller Madsen kryptisk.

I dag har Vattenfall så trukket truslen om ekspropriation tilbage.

- Vi vil udskyde hele projektet. Vi vil gerne i dialog med landmændene, så vi kan udrydde alle misforståelserne, siger Marius Noer.

Men landmændene har ikke tænkt sig at lade sig overtale.

- I dag er den bedste dag i mange måneder. Jeg har lyst til at gå ud og hejse flaget, siger Asger Møller Madsen.

Forsiden lige nu