Corona skaber stadig problemer på fragtmarkedet: - Jeg ved ikke, hvornår alting vender tilbage til normalen

Efter mere end to år med Corona pandemien er der stadig problemer med det globale fragtmarked.

Sidste år kunne TV2 Nord fortælle historien om møbelbutikken Erling Christensen, som havde problemer med at anskaffe vare og reservedele til deres møbler, fordi coronapandemien påvirkede fragtmarkedet verden over. 

Godt inde i det nye år fortsætter problemerne - der er stadig dele, som er sværere at få fat på. I de fleste tilfælde drejer det sig ifølge Christian Hove, som er afdelingsleder i møbelbutikken, om varer og reservedele, hvor hele eller dele af varen produceres i fjernøsten.

- Den hyppigst forekommende årsag til de længere leveringstider, har været højere efterspørgsel på fragt fra netop fjernøsten. Det har øget presset på vores leverandører og gjort det sværere at få fragtet deres varer til Europa, siger Christian Hove. 

Coronakrise skyld i forsinkelserne 

Forsinkelserne på varer og reservedele startede under coronakrisen, og her troede butiksejeren, at leveringstiderne på den anden side af julehandlen og januarudsalg ville begynde at ligne sig selv.

- Jeg tror først, vi er et stykke henne på næste år, før vi har fuldstændig normale tilstande på alting, udtalte  Christian Hove til TV2 Nord i september 2021. 

quote Mange af delene kanvi ikke lave herhjemme. De skal ind udefra, og så sidder vi fast der

Christian Hove, afdelingsleder

Men leveringerne halter altså stadig efter her næsten seks måneder senere. Møbelbutikken forsøger dog at skabe mindst mulige gener for kunderne - blandt andet ved at fylde lagrene op og melde hurtigt tilbage til kunderne.

- I de tilfælde, hvor vi mangler varer, giver vi hurtigst muligt besked til de kunder, som måtte være berørte, siger Christian Hove. 

Globalt problem

Selvom Erling Christensens Møbler ligger lige udenfor Sindal, og de fleste møbler er danskproducerede, kan delene alligevel sagtens stamme fra hele verden. 

- Selvom man tænker ’jamen, det er jo danskproduceret’, så er der mange af delene, vi simpelthen ikke kan lave herhjemme. De skal ind udefra, og så sidder vi fast der, forklarer Christian Hove.

Mangel på dele til cykler

Også hos cykelbutikken Munk's eftf i Aalborg, som TV2 Nord også sidste år havde fat i, har man fortsat haft svært ved at få leveret varer og reservedele. Det kan der ifølge cykelhandleren Jimmy Østergaard muligvis være to grunde til. 

- Under første lockdown blev fabrikkerne lukket ned i Kina. Det gjorde, at der ikke blev produceret dele og cykler, som vi kunne få hjem, siger Jimmy Østergaard og fortsætter:

- Derudover kom der en stor interesse rundt omkring i verden i at cykle, hvilket gjorde efterspørgslen stor, siger Jimmy Østergaard. 

Håber på at kunne vende tilbage til normalen

I møbelbutikken har man opgivet konkrete tidsrammer for, hvornår fragtmarkedet ligner det, den var før pandemien.

- Jeg ved ikke, hvornår alting vender tilbage til normalen, siger Christian Hove.

- Men realistisk set håber vi ikke, at der går mere end et år, inden vi tilbage ved noget, som ligner normalen inden corona, slutter han.

Se vores indslag fra september om leveringsproblemerne i det nordjyske her:


Seneste nyt

fra Nordjylland