CPR-numre misbruges til medicinkøb
Ægtepar har været ude for identitetstyve, der brugte deres CPR til at indløse falske recepter på medicin.
Et nordjysk ægtepar og en læge har fået stjålet deres identiteter. Identitetstyven har i flere måneder brugt deres CPR-numre til at købe receptpligtig medicin på apoteker i Aalborg.
Ægteparret Susanne og Tommy Lund Axelgaard har fået stjålet deres identiteter. En ukendt gerningsmand har fået fat i deres CPR-numre og brugt dem til at købe receptpligtig medicin. Tommy Lund Axelgaard har oplevet det en gang, mens hustruen Susanne Lund Axelgaard har fundet ud af, at hendes CPR-nummer er blevet misbrugt mere end 60 gange.
- Det er rigtigt ubehageligt, at der er en anden, der har udgivet sig for at være mig. Og man bliver rimeligt utryg ved det. Man tænker over, hvad de ellers bruger det til, og hvad har de gjort, siger Susanne Lund Axelgaard.
Identitetstyven har samtidig misbrugt en læges identitet. Eskild Winther Rasmussen er overlæge på Viborg Sygehus. Det er hans navn, CPR-nummer og forfalskede underskrift, der er på recepterne, som er skrevet på rigtigt receptpapir, men han har aldrig selv haft recepterne i hånden.
- En læges CPR-nummer giver faktisk adgang til at misbruge den autorisationsbeføjelse som en læge har til at udskrive medicin og skrive recepter. Så det er en ting, der går tæt på ens professionelle liv at få hugget og misbrugt sit CPR-nummer, siger Eskild Winther Rasmussen.
Opdaget efter flere måneder
De falske recepter blev opdaget på Aalborghus Apotek i Aalborg, efter en anonym borger kontaktede apoteket med et tip om, at en person misbrugte CPR-numre til medicinkøb i januar. Når Susanne Lund Axelgaard gennemgår sine recepter på hjemmesiden sundhed.dk, kan hun se at hendes CPR-nummer er blevet brugt siden september 2010.
Apoteket kontaktede overlæge Eskild Winther Rasmussen, der stod på recepten som udskriver, og siden er Susanne og Tommy Lund Axelgaard blevet gjort opmærksomme på misbruget af deres navne.
Overlægen og ægteparret har anmeldt sagen til Nordjyllands Politi, der nu vil efterforske sagen.
- Det er en stor sag. Det er ikke ret tit, vi ser, at der er udfærdiget falske recepter i det her omfang. Normalt er det en til to tilfælde, siger Torben Asmussen, der er vicepolitikommissær i straffelovsafdelingen i Aalborg.
Han mener, at man leder efter en person, der kender til recepthåndtering.
- Det er udført professionelt. Recepterne ser ægte ud, og man har også kendskab til, hvilke oplysninger der skal være på recepterne, siger vicepolitikommissæren.
Susanne Lund Axelgaard har nu fået markeret sit navn ved Aalborghus Apotek, så CPR-tyven ikke længere kan bruge hendes navn til medicinkøb. Overlæge Eskild Winther Rasmussen har kontaktet lægemiddelstyrelsen for at gennemgå, om der er andre sager, hvor hans navn og CPR-nummer er misbrugt.
Nordjyllands Politi vil gerne i kontakt med borgere, der har kendskab til de falske recepter. Information i sagen kan gives på telefonnummer 114.