Dagplejestrejke rammer skævt
Når dagplejerne fra på mandag begynder at strejke, vil det lamme børnepasningen i landdistrikter. Men stort set ikke kunne mærkes i storbyerne.
Når knap 6000 dagplejere fra på mandag melder sig ind i konflikten og går i strejke, vil det i nogle kommuner nærmest lamme børnepasningen, mens det i andre kommuner næsten ikke vil kunne mærkes.
FOA har varslet strejke for dagplejerne i 23 kommuner, der er fordelt jævnt rundt i landet. Men hvor det i nogle af de store kommuner hører til undtagelsen, at forældre får deres børn passet i dagpleje, står det stik modsat til i mange mindre kommuner. Det viser en gennemgang af den seneste statistik fra 2007 over børnepasningen af de 0-3 årige i de 23 pågældende kommuner.
Blandt de strejkeramte kommuner, hvor der er færrest børn i dagpleje, finder man Frederiksberg og Århus kommuner. Her er det ifølge Ritzaus beregninger henholdsvis 4,6 og 20 procent af de 0-3 årige kommunalt passede børn, der bliver passet i dagpleje.
Omvendt bliver en langt større del af småbørnsforældrene i kommuner som Hjørring, Ikast-Brande, Viborg og Vesthimmerlands kommuner ramt af dagplejestrejken. I de kommuner er det henholdsvis 87, 73, 76 og hele 95 procent af de 0-3 årige, der bliver passet i dagpleje.
Hvorvidt skævheden kommer til at få indflydelse på konflikten, afhænger ifølge arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet Flemming Ibsen blandt andet af, om småbørnsforældrene i provinsen kan få rettet mediernes opmærksomhed mod de problemer, de får.
- Eller om journalisterne nøjes med at rapportere fra de store byer, hvor de selv er, lyder hans vurdering.
Ud over at nogle kommuner altså dermed næsten får standset hele deres børnepasning, når dagplejerne fra mandag går i strejke, så rammer det også særlig hårdt for de enkelte forældre, når det netop er dagplejere, der strejker.
Til forskel fra eksempelvis de vuggestuer, hvor der allerede nu er strejker blandt pædagogmedhjælperne, lukker den enkelte dagpleje nemlig helt, når der er strejke. Det skyldes, at en dagpleje kun er bemandet af den samme dagplejer og derfor ikke kan køre på halvt blus som mange af de strejkeramte vuggestuer, hvor forældre trods alt kan få passet deres børn hver anden dag.
Hos KL bekræfter afdelingschef i Afdeling for Jura og Lønpolitik Lene Møller tendensen.
- Dagpleje har generelt en større betydning for børnepasningen, jo længere man kommer ud på landet. Og samtidig er det klart, at dagplejestrejker rammer forældrene med 100 procent, for de mister pasningen hver dag, siger hun.
/ritzau/