Dalende turisme kan lukke købmænd

Halvdelen af De Samvirkende Købmænds medlemmer tror, at deres egen eller andres forretning vil lukke, hvis turismen falder yderligere

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at der er 16 procent færre turister end sidste år der har booket sommerhus sammenlignet med sidste år. Hvis den udvikling fortsætter, frygtes det i sidste ende at koste de lokale købmænd livet.

- Turismen kan komme i en alvorlig krise de kommende år, og det vil ramme hele vejen rundt i lokalsamfund langs kyster og uden for storbyer. Færre turister vil betyde butikslukninger, ophør af arbejdspladser og kulissebyer frem for et levende og attraktivt lokalsamfund, siger Claus Bøgelund Nielsen, underdirektør i De Samvirkende Købmænd.

I undersøgelsen langer købmændene hårdt ud efter markedsføringen af ferieområderne. Næsten alle mener, at kommuner, regioner og stat ikke arbejder hårdt nok for at skaffe flere turister til de danske kyst- og naturområder. De samvirkende Købmænd mener derfor, at det er på tide, at der kommer gang i en mere offensiv markedsføring.

- I DSK mener vi, at der er god økonomi i at markedsføre Danmark mere offensivt. Både for den enkelte virksomhed, det enkelte ferieområde og for Danmark som helhed. I betragtning af et forbrug for en familie i et feriehus på over 2.000 kroner om dagen burde en forøget markedsføringsindsats forholdsvis nemt medføre en forøget økonomisk aktivitet, siger Claus Bøgelund Nielsen, underdirektør i DSK.

Som et yderligere tiltag foreslår organisationen, at bundfradraget for udlejning af feriehuse bliver hævet. Dermed vil flere have lyst til at leje deres sommerhuse ud i højsæsonen, hvor der er efterspørgsel på flere huse. 39 procent af butikkernes omsætning ligger i højsæsonen og er derfor en væsentlig del af købmændenes årlige indtægt