Dame holder sig godt trods 2000 år i jorden

Arkivfoto Foto: Ivan Johan Hansen (Arkiv)

[size=2]Skelettet af en 2000 år gammel kvinde er fundet i Aalborg. Knoglerne er i usædvanlig god stand. [/size]

En meget gammel dame med 2000 år på bagen er gravet frem i jorden i Aalborg. Kvinden er dukket op i udgravningerne til Aalborgs nye Universitetshospital. Arkæologerne stødte på kvinden, eller rettere skelettet af hende, da de var i færd med en rutineundersøgelse af området.

Opdagelsen er en stor overraskelse for arkæologerne, fordi skelettet er i usædvanlig fin stand for dets alder.

- Når vi opererer med grave, der har så høj en alder som den her, så skal der nogle ganske særlige betingelser til, før vi overhovedet har noget skelet tilbage, siger arkæolog Torben Trier Christiansen fra Aalborg Historiske Museum.

De betingelser er en høj forekomst af kalk i undergrunden - en betingelse der ikke er opfyldt i den jord, hvori kvinden lå begravet.

- Vi finder nok aldrig ud af, hvorfor skelettet er så godt bevaret, som det er, men nogle gange er der bare nogle heldige omstændigheder, der afgør det, siger han.

Kvinden sendes nu til Panum Instituttet i København for at blive undersøgt af antropologer. Fordi hun er så velbevaret, som hun er, vil hun kunne fortælle en del om, hvem hun var, dengang knogler ikke var det eneste, hun bestod af.

- Ud over at fastlægge en mere præcis alder, vil de formentligt kunne finde ud af hendes højde, hvor velernæret hun var, om hun havde født børn og så videre, så vi kan få en idé om, hvordan hun har levet, siger Torben Trier Christiansen.

Hvor lang tid der går, før Panum Instituttet kan sige mere om, hvem kvinden er, vides ikke endnu, men for Torben Trier Christiansen gør det ikke noget, hvis der ikke går for lang tid.

- Det er guf, hver gang vi finder en grav i den her stand, så jeg håber ikke, jeg skal vente alt for længe, siger han. Graven vurderes til at være fra ældre romersk jernalder, som ligger i perioden 0-200 år efter Kristi fødsel. Kvinden lå begravet ved siden af tre lerkar, som ifølge Torben Trier Christiansen formentlig har rummet madvarer til hendes sidste rejse.

Byggeriet af Universitetshospitalet vil ikke blive forsinket af de arkæologiske fund.

Forsiden lige nu