Foto: Per Frank Paulsen

Danmarks første naturgasanlæg til skibe er åbnet i Hirtshals

Færgeselskabet Fjord Line åbner en gastankstation i Hirtshals, der er den første af sin slags i Danmark.

Fjordlines to cruisefærger har siden 2013 sejlet på flydende naturgas. Nu har Fjord Line anlagt en gastankstation i Hirtshals. Det er den første gastankstation i Danmark, hvor gasdrevne skibe kan tanke den flydende naturgas, der også kaldes LNG, som står for Liquified Natural Gas.

- Med LNG-faciliteten i Hirtshals kan vi tanke de nye cruisefærger både i Norge og i Danmark. Det sikrer, at vi kan optimere driften, ligesom vi også får mulighed for at udnytte anlægget på kommerciel vis. Planen er at udbyde LNG til andre operatører af gasdrevne skibe, siger Morten Larsen, som er administrerende og teknisk direktør i Fjord Line Danmark.

Åbningen af LNG-faciliteterne i Hirtshals er ifølge Fjord Line en del af selskabets grønne strategi. LNG udleder ikke svovl eller partikler, og er derfor renere end traditionel olie. I Hirtshals Havn er de begejstrede for muligheden for at tanke LNG.

- Det vil styrke Hirtshals Havns position som foregangshavn inden for miljøvenlig skibsfart. Havnen ligger strategisk godt i forhold til trafikerede skibsruter, så Hirtshals har stor chance for at blive den natulige anløbshavn for fremtidens LNG-drevne skibe. Skibene kan nemlig tanke ved faciliteten i løbet af de cirka 22 timer i døgnet, hvor Fjord Lines cruisefærger ikke benytter kajpladsen, og det vil gøre Hirtshals Havn mere attraktiv", siger Anker Laden-Andersen.