Dansk Erhverv: Langvarig usikkerhed truer efter Brexit

Storbritaniens farvel til EU efterlader erhvervet i en boble af usikkerhed om fremtiden. Dansk Erhverv kalder farvellet 'skidt' for eksporten.

Det er skidt for dansk erhvervsliv og Danmark generelt, at briterne har valgt at sige nej til EU. Det skaber usikkerhed. Danmark har en meget stor interesse i at være del af et velfungerende EU og indre marked, men resultatet bør føre til reformer af EU. Det mener Dansk Erhverv, efter det står klart, at Storbritanien har valgt at sige farvel til EU-medlemskabet. 

- Danske virksomheder eksporterer for cirka 70 milliarder kroner til Storbritannien, og 53.000 danske arbejdspladser er afhængige af eksporten. Derfor er det skidt for dansk erhvervsliv og Danmark generelt, at briterne har valgt at melde sig ud af EU og det indre marked. Danmark har en stor interesse i at være del af et velfungerende EU og indre marked, skriver Dansk Erhverv i en pressemeddelelse umiddelbart efter, stemmerne er optalt. 

- Det britiske folk har talt, og vi tager resultatet til efterretning. Men det avler usikkerhed, og det vil blive dyrere at handle med UK. Vi havde håbet på, at de var blevet, men uanset resultatet, har Danmark absolut størst interesse i at være del af EU-fællesskabet,  siger Dansk Erhvervs EU-chef Kasper Ernest og fortsætter: 

- Selv om eksporten til UK er vigtig, så er det indre marked i EU Danmarks ubetinget største eksportmarked. Danmark har som en lille åben økonomi en stor interesse i, at Storbritanniens udtræden ikke fører til øget protektionisme. Det er væsentligt, at EU fortsat sikrer fælles spilleregler, der kan beskytte små økonomier som den danske mod protektionisme, siger Kasper Ernest, som mener, at der i den kommende tid skal findes en aftale med Storbritanien, og så skal de øvrige lande i EU finde en vej frem sammen.

Hos Dansk Erhverv ser man gerne reformer af EU, også selv om de må indebære, at der skal åbnes nogle traktater igen.

- Vi ønsker reformer i DK, og vi ønsker reformer af EU-systemet. EU skal blive i bedre stand til at levere på vækst og jobs, og det kræver, at vi får et smallere men mere slagkraftigt fællesskab. Den proces er vi klar til at præge, siger Kasper Ernest.

Resultatet af afstemningen i Storbritanien er ifølge Dansk Erhverv endnu et tegn på den afstand, som eksisterer mellem dele af de europæiske befolkninger og politikerne, erhvervslivet og andre toneangivende institutioner.


Seneste nyt

fra Nordjylland