LIGE NU:

Dansk Fjerkræ: Fødevarestyrelsen tager ikke fugleinfluenza alvorligt

Fødevarestyrelsen fejler fatalt ved udelukkende at fokusere på vilde trækfugle som smittekilde, mener Dansk Fjerkræ Forum.

Den tyske naturbeskyttelsesforening, NABU, har sandsynliggjort, at det er fjerkræindustrien og den menneskelige transport af fjerkræ, der er årsagen til de infektioner med fugleinfluenza vi nu ser. Det oplyser Dansk Fjerkræ Forum i en pressemeddelse, efter fugleinfluenzaen har ramt Danmark - og senest Nordjylland.

- Det er tvingende nødvendigt, at Fødevarestyrelsen begynder at tage fugleinfluenza alvorligt og arbejder med dette på en videnskabelig og faglig funderet måde, nemlig uden at have udråbt vilde fugle som smittekilde på forhånd. Der må og skal inddrages personer som er uafhængige af fjerkræindustrien og den, for dem meget belejlige påstand, at det er vilde fugle og ikke dem selv der står bag spredningen af fugleinfluenza. Hvis vi fortsætter med uretmæssigt at skyde skylden på vilde fugle som smittekilde, kan vi ikke gøre noget effektivt for at stoppe smittespredningen og vi vil se disse udbrud igen og igen, mener Finn Jensen fra Dansk Fjerkræ Forum.

Se også:

I Mariagerfjord Kommune er der blevet fundet en musvåge, som har vist sig at være smittet med den frygtede influneza-type H5N8.

 

NABU peger i deres analyse på at formodentligt cirkulerede virussen allerede fra midten af oktober [2016] i fjerkræbedrifter i Øst-Ungarn, men den blev først opdaget i besætninger i begyndelsen af november. 99 pct. af al ungarsk fjerkræeksport går til blot tre lande: Polen, Østrig og Tyskland. Netop her blev de første vilde fugle, der døde af H5N8 fundet i begyndelsen af november”.

 

Se også:

En økologisk andeavler fra Farsø patruljerer flere gange dagligt. Han er bekymret for fugleinfluenza, og vogter over ænderne indtil de skal sendes til slagteriet i næste uge.

 

Også erfaringer fra de tidligere udbrud burde ifølge Dansk Fjerkræ Forum få danske myndigheder til at fokusere på den menneskelige transport af smitte.

- Dansk Fjerkræ Forum og 100.000 hobbyhønseavlere over hele landet kan ikke acceptere restriktioner for deres dyr, som har baggrund i at myndigheder på forhånd udråber vilde fugle som smittekilde, og nægter at se på den reelle grund til at fugleinfluenza opstår og smitte spredes, skriver Dansk Fjerkræ Forum i en pressemeddelse.

Dansk Fjerkræ Forum opfordrer til, at politikere og myndigheder ser realiteterne i øjnene og begynder at arbejde uden forudfattede meninger, og på et videnskabeligt grundlag der inddrager alle aspekter.

Se også:

Travlhed på nordjysk fjerkræslagteri efter myndighederne har skærpet kravene til opdræt af fjerkræ på grund af frygt for fugleinfluenza-smitte