Danske Regioner vil sætte loft på populære gymnasiers elevtal
Foto: Michael Kragmann
Hvis de unge fortsætter med at vælge selv, kan gymnasier i yderområderne være lukningstruede. Det siger Danske Regioner og nordjyske rektorer, der ønsker et loft på de populære gymnasier.
Flere nordjyske gymnasier er i fare for at lukke, hvis der ikke bliver sat et loft for, hvor mange elever der må gå på de mest populære gymnasier.
Tendensen er, at flere og flere vælger gymnasier, der ikke ligger i deres lokalområde. Men det vil både Danske Regioner og flere nordjyske rektorer have stoppet.
For mange nordjyske gymnasieeelever tager gerne på en længere køretur både morgen og eftermiddag for at gå på drømmegymnasiet i storbyen.
- Det har jeg valgt, fordi jeg har hørt det gode rygte omkring det sociale liv her, men jeg har også hørt, hvor gode kompetencer lærerne har, og at det bare er en god og dygtig skole, siger Rebecca Krogh, der bor i Hou, men har valgt at gå på Aalborg Katedralskole.
Derfor hører Rebecca Krogh egentlig til på Dronninglund Gymnasium - kun et kvarter i bil fra sit hjem. Men i stedet tager hun på en 30 kilometer lang køretur ind til Aalborg med sin mor hver morgen. Men for hende var der ikke noget oplagt valg.
- Jeg har gået på en folkeskole, hvor folk kom fra rigtig mange forskellige steder. Det var meget forskelligt, hvad folk skulle, så det var ikke sådan, at de andre i folkeskolen tog et bestemt sted hen. Derfor var det oplagt at tage herind, siger Rebecca Krogh.
Danske Regioner mener, at det er et problem, at unge i yderområderne fravælger de lokale gymnasier, og derfor ønsker de et loft på elevtallet på de populære gymnasier - det bakker rektor på Nørresundby Gymnasium op om.
- Her er der altså også et hensyn til helheden. Hvis en tredjedel forsvinder fra et oplandsgymnasium, så det ikke længere kan drives, er der to tredjedele derude, der ikke kan få deres ønske opfyldt. Og det betyder altså også noget for de mindre samfund, at der sker noget derude, siger Søren Hindsholm.
Blandt de lukningstruede gymnasier er Fjerritslev, Brønderslev og Dronninglund. Danske Regioner forsøger at få politikerne til at lytte, for det kan godt blive et problem i fremtiden.
- Hvis rigtig mange unge søger ind til Aalborg, så kan der ikke længere være almene gymnasier ude i oplandet. Det betýder, at der er færre unge, der får en uddannelse, siger Søren Hindsholm, rektor på Nørresundby Gymnasium.
Men for de unge, der søger ind på gymnasierne, handler det ikke kun om uddannelse.
- Det var meget mit kendskab til skolen, der fik mig til at vælge. Jeg har mange venner, der har gået her, og så tror jeg, det var lidt der, det gode rygte spredte sig, og jeg vidste, at mange af mine venner også skulle gå her, siger Rebecca Krogh.