LIGE NU:

Danskere kan ikke bruges

Dansk arbejdskraft kan ikke bruges til hårdt manuelt arbejde. Med den melding har direktøren for Lindenborg Gods, Henrik Thorlacius-Ussing, leveret et opsigtsvækkende indslag i debatten om, hvor vidt danske arbejdsløse er for kræsne til at søge lavtlønsjob.

Men meldingen står i skærende kontrast til det forhold, at Lindenborg Gods i Himmerland reelt ikke har annonceret efter mandskab til godsets planteskole og skovbrug i over 10 år. Det skriver Avisen.dk.

I stedet går de 20-30 stillinger i arv mellem udenlandske sæsonarbejdere, som giver stillingerne videre til venner og familie.

Udmeldingen fra det nordjyske gods får den Grønne Gruppe under fagforbundet 3F til at se rødt.

- Det her er et indslag i en svinsk og udokumenteret smædekampagne efter dansk arbejdskraft orkesteret af Dansk Arbejdsgiverforening, siger formand Arne Grevsen til Avisen.dk.

Ifølge Arne Grevsen er der masser af ufaglærte danskere uden job, som vil give en hånd med på Lindenborg Gods, så længe det sker til overenskomstmæssig løn.

- Når de aldrig annoncerer efter dansk arbejdskraft, har de jo ingen anelse om, hvor stor interessen er. Det er dem, der vælger danskere fra, ikke omvendt, siger 3f-formanden.

Men ifølge direktør Henrik Thorlacius-Ussing, der også er formand for Træets Arbejdsgiverforening og tidligere viceformand i Dansk Arbejdsgiverforening, har det nordjyske storgods massser af aktuelle erfaringer med motivationen hos danske ansatte.

For eksempel de 50-60 ufaglærte på godsets to savværker, som ifølge direktøren hyppigere rammes af 'manfred-syge', som betyder, at de er syge fredag og mandag.

- Vi kender rigtig godt det nuværende arbejdsmarked. Og det er helt klart, at du har mere sygdom, når du har danskere ansat i dag, end du havde for 10-15 år siden. Der hersker simpelt hen en anden indstilling. Hvis der er noget, man synes der er træls, behøver man ikke lave det, siger han til Avisen.dk.

Han anerkender, at udbuddet af arbejdskraft er et andet i dag, end da han sidst annoncerede efter danskere:

- Men vi har en arbejdstyrke inde nu, som er mere kvalificerede, end de danskere, vi før har stiftet bekendtskab med. Så der er jo grænser for, hvor meget krudt vi vil bruge på at skifte dem ud.