LIGE NU:

Danskerne får længere til sygehuset

Størstedelen af regeringens milliarder til sygehusene går som ventet til nye supersygehuse. Det giver større afstande, men bedre kvalitet, siger ministre.

Syge danskere får længere til skadestuer og akutte
indlæggelser. Til gengæld får de en bedre behandling, når de er nået frem.

Det var konklusionen fra finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) og sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K), da de mandag uddelte 15 af regeringens 25 milliarder kroner til fremtidens sygehuse.

- Vi er godt klar over, at det her betyder større afstande.
Men det er tiden til hjælp, der er vigtig, og ikke afstanden til hospitalet. Derfor er det en plan, hvor vi bygger nogle store sygehuse med alle de fordele, det giver, sagde Jakob Axel Nielsen.

Pengene er fordelt stort set, som regeringens ekspertudvalg - Juhl-udvalget - har foreslået det. Det betyder, at over syv milliarder af pengene går til nye supersygehuse i Århus og Odense. Aalborg får to milliarder til at udbygge Aalborg Sygehus, men hvis Region Nord kan dokumentere, at pengene er
bedre givet ud til et nyt sygehus, får de lov til at bruge dem til det.

Både Jakob Axel Nielsen og Lars Løkke Rasmussen lagde ved præsentationen stor vægt på, at der i sidste års finanslov desuden er afsat 250 millioner kroner til at skabe tryghed og nære tilbud i de områder af landet, hvor der bliver meget langt til sygehuset.

Det gælder blandt andet på Sydfyn, hvor regeringen kræver, at Region Syddanmark dropper planerne om en akutfunktion i Svendborg, når det nye sygehus er bygget færdigt.

- Vi lukker ikke noget, før vi har noget bedre til at tage
over. Men når Region Syddanmark om 10 år er færdig med at bygge hospitalet i Odense, så er der ikke basis for et akutsygehus i Svendborg. Det er en forudsætning, at vi så med de 250 millioner kroner sikrer, at forholdene fortsat er i orden på Sydfyn, sagde
sundhedsministeren.

Regeringen vendte ligesom Erik Juhl-udvalget tommelfingeren nedad til Region Midtjyllands meget omdiskuterede planer om et nyt vestjysk sygehus i Gødstrup, og Region Sjælland får i første omgang stort set kun penge til psykiatrien. Begge ministre opfordrer derfor politikerne på Sjælland til at komme med nye planer, så de kan få del i de resterende 10 milliarder, der bliver uddelt til næste år.

- Det her er et klart signal til Region Sjælland om, at man giver det hele en tanke mere. Jeg tror, at de nu vil sætte sig ned og finde ud af, hvad de kan gøre for at få del i de her milliarder. Men om de vil gøre det før et regionsrådsvalg eller efter, det bestemmer de selv, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Det tegner desuden til, at Region Syddanmarks planer om et nybygget sygehus i Aabenraa vil få del i den næste pulje penge, da begge ministre udtalte sig positivt om projektet.

/ritzau/