Danskerne vil holde lønnen i ro

78 pct. af danskerne giver gerne afkald på lønstigning, hvis det kan få Danmark ud af krisen, skriver Berlingske.

Krisebevidstheden har i den grad fået tag i befolkningen. For at trække Danmark fri af den økonomiske krise er intet mindre end otte ud af ti danskere - 78 procent - villige til at acceptere, at lønnen ikke stiger, viser en Gallup-måling foretaget for Berlingske. Det glæder finansminister Bjarne Corydon (S):

- Det er udtryk for realisme og krisebevidsthed, og det er et godt signal. Også i regeringen synes vi, at det er klogt med løntilbageholdenhed i den nuværende økonomiske situation, siger Bjarne Corydon, der ser en klar sammenhæng mellem lave lønstigninger og en forbedret dansk økonomi.

- Men det er ikke mig, der skal vurdere, hvad der er for lidt eller for meget i lønstigninger. Det er op til forhandlingsparterne, siger finansministeren til Berlingske.

På baggrund af tal fra Nationalbanken har Berlingske tidligere beskrevet, hvordan danske lønstigninger skal ligge mindst ét procentpoint under den tyske lønudvikling hvert år i ti år, hvis de danske lønninger igen skal komme ned på nabolandets niveau.

LO-formand Harald Børsting medgiver, at man i fagbevægelsen er helt på det rene med, at der ikke bliver plads til voldsomt store lønstigninger ved de kommende overenskomstforhandlinger. Men han understreger, at lønnen skal følge med prisstigningerne, så realløn og levestandard opretholdes, skriver Berlingske.

- Når ikke vi lader lønnen stige så voldsomt, vil virksomhederne blive mere konkurrencedygtige, og der vil dermed kunne skabes flere job,« siger han.

I Dansk Arbejdsgiverforening (DA) ønsker man ikke at kommentere størrelsen på eventuelle lønstigninger ved forårets overenskomstforhandlinger:

- Men jeg er glad for at høre, at der i befolkningen er stor bevidsthed om Danmarks konkurrencemæssige situation, for den er helt forfærdelig. Vi mister job hver eneste dag, og investeringerne går uden om Danmark. Det er vi nødt til at tage ekstremt alvorligt, siger direktør i DA Jørn Neergaard Larsen til Berlingske.


Seneste nyt

fra Nordjylland