Dårlig bemanding på plejehjem farlig for borgere og ansatte

Dårlige normeringer udsætter dagligt eller ugentligt hver femte ansatte på plejehjemmene for situationer, som de anser for "uforsvarlige eller farlige". Det viser en ny FOA-undersøgelse, hvor 456 medlemmer har deltaget.

Kun 18 procent oplyser i undersøgelsen, at de 'aldrig' oplever farlige eller uforsvarlige hændelser.

- Besparelser på bemandingen har ført til helt urimelige forhold. Det gælder både for de ældre, der burde have omsorg og pleje, og for de ansatte, der havner i nogle rigtige møgsituationer, siger Karen Stæhr, formand for FOAs Social- og Sundhedssektor, til Fagbladet FOA.

De ansatte på plejehjemmene peger på, at dårlig bemanding fører til flere voldsepisoder, hvor for eksempel demente angriber personale eller andre beboere. Demente kan også være uden opsyn, forlade plejehjemmet og bringe sig i fare i trafikken.

Der sker også fejl i medicineringen, når det skal gå stærkt, fremgår det af FOAs undersøgelse.

- Især i weekenderne er bemandingen alt for lille. Det er også her, der ofte "glemmes" medicin og sikkerhed i det hele taget, fortæller en af deltagerne i undersøgelsen.

Andre oplever, at travlheden betyder både fejlmedicinering og risiko for at overse sygdomstegn hos beboerne. For der er sjældent ro på i forhold til den enkelte borger.

- Der er ikke tid til at passe dem. De kan falde eller få for lidt væske, konstaterer en social-og sundhedshjælper i undersøgelsen.

Forflytnings-opgaver rummer også stor fare, når der ikke er medarbejdere nok til at klare dem. Både for de ansatte selv og for borgerne, mener en anden sosu-hjælper:

- Jeg er oprigtigt bange for at være så travl, at jeg allerede i tankerne er videre til næste borger, når jeg står og lifter. Det er ekstremt farligt både for borgeren og mig. Men det sker næsten dagligt.

Karen Stæhr opfordrer politikerne i landets kommuner og på Christiansborg til at tage problemet alvorligt.

- Man kan ikke blive ved med at svinge sparekniven, uden at det får konsekvenser. Hvis politikerne vil have værdighed i ældreplejen, er de nødt til at prioritere på en anden måde.


Seneste nyt

fra Nordjylland