LIGE NU:

Dårligt badevejr giver livreddere tid til at aflive myter

De gode pladser på de nordjyske strande er oftest ledige i det lunkne sommervejr. Men livredderne fra TrygFonden er på plads.

TrygFondens kystlivreddere, der er at finde på seks nordjyske strande - 37 i hele landet - havde en stille uge på kontoret sidste uge.

Der var på ingen måde trafikkaos for at komme på stranden i Blokhus, Løkken eller de andre flotte sandstranden i Nordjylland, og det blev således til beskedne 16 førstehjælpsaktioner i Nordjylland. Læg dertil nul livreddende aktioner, og så har du en meget rolig uge. I stedet brugte livredderne deres tid på at 70 forebyggende aktioner og så lige knap 1200 oplysende indsatser.

- Livredderne er på stranden for at forhindre, at der sker alvorlige ulykker. Det betyder, at vi både træder til, når folk kommer i nød, men vi udfører også en lang række forebyggende og oplysende opgaver for at forhindre, at en situation udvikler sig til at være livsfarlig. Og det har der været god tid til i den forløbende uge, siger Anders Myrhøj, der er chef for drift og sekretariat i TrygFondens Kystlivredning.

- Jeg er selv vokset op med rådet om, at man skal vente med at gå i vandet til mindst en halv time efter, man har spist. Men det er der ingen lægefaglig grund til. Det er kun personer, der er oppe i årene eller har et svækket helbred, der bør passe på. Man behøver derfor ikke holde børnene tilbage, hvis de er klar til en svømmetur lige efter frokosten, siger Anders Myrhøj og fortsætter:

- En anden myte er, at man trygt kan gå ud, til vandet når navlen. Det er en farlig misforståelse, da stærke bølger og understrøm sagtens kan rive dig omkuld, selvom du kun står i vand til knæene. Man bør derfor altid bade efter forholdene på den enkelte strand, og her kan man spørge livredderne til råds, hvis man er i tvivl.

TrygFondens kystlivreddere er på plads hver dag fra klokken 11 til 19 frem til 15. august. I Nordjylland er det på strandende i Blokhus, Løkken og Tornby samt på Palmestranden i Frederikshavn, Sønderstrand i Skagen og Tversted Strand, du kan møde dem.