LIGE NU:

De ældre betaler prisen i Nordjylland

Det er de ældre, der kommer til at stå for skud, når kommunerne i Region Nordjylland i år vil skrue ned for velfærden. Det viser en opgørelse, som FOA har lavet.

Kommunerne skal i år spare massivt på ældreområdet. I gennemsnit vil kommunerne i 2011 bruge 1941 kroner færre pr. ældre over 65 år i år i forhold til sidste år. Kommunerne i Region Nordjylland vil i gennemsnit bruge 1336 kroner færre i år. Det viser en opgørelse, som FOA har lavet på baggrund af tal fra Indenrigsministeriet.
 
Besparelserne kommer dog ikke bag på FOAs formand.
 
- Oversigten viser desværre præcis det, vi har frygtet ville komme. Nemlig endnu flere besparelser på de store borgernære velfærdsområder, siger Dennis Kristensen og fortsætter:
 
- Der er langt fra regeringens snak om nulvækst til de konkrete udmeldinger, vi her ser fra kommunerne. Vi har allerede set eksempler på ældre, der kun får gjort rent hver 4. uge, men jeg kan godt frygte, at vi endnu kun har set toppen af isbjerget.
 
Når pensionsalderen nærmer sig, er det dog ikke ligegyldigt, hvilket postnummer man bor i. Der er nemlig stor forskel på, hvor meget kommunerne skal spare på de ældre.
 
I Nordjylland er det Læsø kommune, der skal spare mest på de ældre over 65 år, nemlig 4176 kr. pr. ældre. I den modsatte ende ligger Hjørring kommune, der i år vil bruge 1418 kroner mere pr. ældre i forhold til sidste år.
 
- Jeg har svært ved at forestille mig, at kommunerne tilbyder en ensartet service overfor de ældre, når variationerne i udgifterne er så store, siger Dennis Kristensen og fortsætter:
 
- Og det mener jeg dybest set ikke er rimeligt. Alle bør have de samme muligheder for pleje og omsorg. Derfor er det horribelt at se, at der er så stor forskel i udgifterne - og sandsynligvis også på servicen - afhængigt af, hvor i Danmark man er bosat.