LIGE NU:

De første i landet: Patienter kan få intravenøs behandling i eget hjem

Region Nordjylland og de nordjyske kommuner har som de første i landet givet håndslag på en forpligtende rammeaftale om intravenøs behandling til borgeren i kommunalt regi.

Forestil dig, at du har en infektion, der kræver en langvarig indlæggelse eller fremmøde på hospitalet flere gange om dagen eller ugen for at modtage intravenøs antibiotikabehandling. Det kan være en stor belastning for patienten og patientens familie, som typisk vil foretrække at modtage behandlingen på samme faglige niveau i sit eget hjem eller i nærmiljøet. Den problematik har i årevis været diskuteret i regioner og kommuner landet over.

Nu har regionsrådsformanden og de nordjyske borgmestre som de første i landet givet hinanden håndslag på en forpligtende rammeaftale, som vil gøre det muligt for op til 2.200 borgere årligt at modtage IV-behandling i eget hjem eller i nærmiljøet.

Rammeaftalen er nu politisk godkendt af Regionsrådet, og den skal også politisk behandles i kommunerne.

- Vi har i fællesskab knækket en hård nød. Som den første region i Danmark er vi kommet i mål, fordi vi har haft det indlysende rigtige for øje. Det handler om at skabe den bedste løsning for borgerne, og så må vi lade systemer og økonomi komme i anden række, siger Ulla Astman, regionsrådsformand i Region Nordjylland.

Kommunale sygeplejersker udfører behandlingen

Rammeaftalen betyder, at patienten med behov for eksempelvis den intravenøse antibiotikabehandling fremover vil kunne modtage behandlingen hjemme eller i eksempelvis et kommunalt sundhedscenter af en kommunal sygeplejerske, som har en regional hospitalslæge som faglig back up.

- Vi er stolte over, at vi med denne aftale kan være med til at sikre, at borgere i de nordjyske kommuner kan modtage behandling i deres nærmiljø. Det vil være en lettelse for mange patienter, som bliver sparet for hospitalsophold eller transporttid og måske endda har mulighed for at passe deres arbejde under behandlingen, siger Arne Boelt, formand for Kommunekontaktrådet i Nordjylland og fortsætter:

- Nu skal aftalen behandles politisk i de nordjyske kommuner, og vi håber alle bakker op om den.

Region og kommuner kommer til at finansiere opgaven i fællesskab, og i første omgang løber aftalen i en 2-årig forsøgsperiode. Der vil løbende blive fulgt op på, om aktivitetsniveauet holder sig inden for de aftalte rammer.

Aftalen er godkendt i Regionsrådet, og den skal nu behandles politisk i de nordjyske kommuner.Læsø vil grundet sin ø-status blive omfattet gennem en særlig ordning.

Patienter indenfor følgende områder er lægefagligt vurderet egnede til at færdiggøre IV-behandling udenfor hospitalsregi:

 

Line landmand

Konservative reagerer på byrådsmedlems farvel: - Vi har ikke en finger at sætte på Lines indsats

25_seconds

play Afholder danmarksmesterskab i coronatid: - Det er fuldstændigt sikkert

Coronatest

Nordjysk corona-overblik: Så mange nye smittede er der i din kommune

20030213-141027-L_11Mb

Ny lovgivning på vej til asbestofre: Naboer til eternitfabrik får mulighed for erstatning

Line landmand

Konservative reagerer på byrådsmedlems farvel: - Vi har ikke en finger at sætte på Lines indsats

25_seconds

play Afholder danmarksmesterskab i coronatid: - Det er fuldstændigt sikkert

Coronatest

Nordjysk corona-overblik: Så mange nye smittede er der i din kommune

Til forsiden

Til forsiden