LIGE NU:

De privatansatte nordjyder fik stort lønhop

De ansatte i det private erhvervsliv fik mere i lønningsposen sidste år end året før. Især ansatte i byggefaget fik lønstigninger. Nordjylland fører an i lønstigningen.

De private ansatte har fået, hvad de offentligt ansatte stadig drømmer om. Et stort lønhop. Fra 2006 til 2007 steg lønnen på det private område i gennemsnit med 4,6 procent, når alt tælles med. Det vil sige inklusive lønreguleringer, ændringer i pensionsindbetalinger, fritvalgsordning og genebetaling. Det viser nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Ser man på de enkelte gruppers lønstigninger, ligger ansatte i bygge- og anlægsfagene i top. På et år er deres løn steget med 5,4 procent. Og regionalt er det Nordjylland, der fører an med en samlet stigning i lønningsposen på 5,4 procent.

Generelt er lønstigningen i den høje ende, hvis man ser tilbage på tidligere år. For hele 2006 steg lønnen med 3,2 procent - og året før lå stigningen på 2,8 procent.

Hos DA fremhæver man, at lønudviklingen det seneste år blandt andet afspejler overenskomsterne indgået sidste forår. Og de indeholdt særligt store omkostninger det første år.

Lønstatistikken for de private ansatte kommer på dagen, hvor det store lønslagsmål for de kommunalt ansatte går i gang.

/ritzau/