SENESTE NYT:

Debat i programmet Fokus: Vaccinationer kan redde minkavlen

TV2 Nords panel i debatprogrammet Fokus ser muligheder i at redde minkerhvervet ved at vaccinere mink mod coronavirus.

I USA bliver mink allerede nu vaccineret mod corona, i Finland påbegynder man også om kort tid et vaccinationsprogram, og det kan også indføres i Danmark.

Sådan lyder det i TV2 Nords debatmagasin Fokus, hvor det denne gang handler om minkerhvervet, og hvordan det kan genstartes på forsvarlig vis både sundhedsmæssigt og økonomisk.

Hør programmet som podcast her:

Ville bare være et ekstra stik

- Man vaccinerer i forvejen mink, så det vil bare være, at man vil skulle tilføje den her vaccine til det, man i forvejen gør. Fra USA kan man se, at der går det udmærket, og så må vi vente at se, hvad der sker i Finland, siger formand for organisationen Danske Mink Louise Simonsen, og fortsætter:

- Men de er i hvert fald godt i gang og har haft det inde på deres forsøgscentre, og så går de i gang her efter pelsningssæsonen.

- Har udelukket mink på forhånd

Der er også opbakning fra de konservative til at få gang i undersøge, om vaccinationer er løsningen i forhold til at få minkerhvervet i gang igen.

- Det synes jeg også er en glimrende måde at gøre det på. Og jeg synes også, at man burde have benyttet lejligheden her til simpelthen at starte op og finde ud af, hvordan det virker i forhold til mink, der er vaccineret, siger folketingsmedlem og sundhedsordfører for de konservative Per Larsen.

- Man har bare slet ikke søgt nogle løsninger overhovedet. Man har ligesom hele tiden haft det her for hånden, at man vil gerne undgå mink.

Ville ikke indebære sundhedsrisiko

At vaccinere mink vil ifølge professor i klinisk mikrobiologi på Københavns Universitet, Niels Høiby være fuldt ud sikkert – også i forhold til den menneskelige sundhed.

- Det er det da. Vi gør det jo med masser af andre – jeg tror det er fire forskellige vacciner, der tilbydes mink i forvejen, siger han og uddyber:

- En af dem er mod en bakterie, som jeg selv forsker i, og jeg har også arbejdet med mink – det er derfor jeg er gået ind i den her sag – så det kan man sagtens gøre, og man laver jo altid dyreforsøg, før man går videre med menneskeforsøg med de vacciner, der nu anvendes, siger Niels Høiby.

Du kan se hele Fokus i TV2 Nord mandag aften klokken 19.30 eller i klippet øverst i artiklen.

Lone Jensen PFOS-forurening

play Ingen fortalte Lone, at hun er nabo til sundhedsskadelige PFOS-stoffer

Havnegade Run

play "Danmarks mindste motionsløb" afholdt på havnen i Nørresundby

Natur app i Aalborg

play Ny app skal lokke børn og voksne ud i naturen

Lotte Andersen sygeplejerske 2

play Lotte siger snart stop som sygeplejerske: - Det er noget, der kører i baghovedet hele tiden

Lone Jensen PFOS-forurening

play Ingen fortalte Lone, at hun er nabo til sundhedsskadelige PFOS-stoffer

Havnegade Run

play "Danmarks mindste motionsløb" afholdt på havnen i Nørresundby

Natur app i Aalborg

play Ny app skal lokke børn og voksne ud i naturen

Til forsiden

Til forsiden