Debat: Skal det koste landbruget at udlede CO2?

I TV2 Nords debatmagasin Fokus drøfter deltagerne, om det er en god ide med en klimaafgift for landbruget.

I Danmark står landbruget for mere end 22 procent af den samlede udledning af drivhusgasser – et tal der er steget fra godt 15 procent i 2010. 

Hovedparten af udledningen kommer fra husdyrproduktion, hvor lammekød og oksekød har de største CO2-aftryk.

Et bredt flertal i Folketinget vil nu en indføre en CO2-afgift for landbruget. En ny analyse fra Klimarådet viser, at en afgift på 750 kroner på ton CO2 vil føre til en reduktion i landbrugets udledninger på 45 procent. 

Hvis Danmark skal leve op til klimamålsætningerne, skal landbruget dog udlede 55 til 65 procent mindre CO2 i 2030. Den reduktion skal ifølge det politiske flertal ske ved hjælp af ny teknologi.

Det er ifølge det nordjyske folketingsmedlem og landbrugsordfører for Nye Borgerlige Kim Edberg Andersen ikke en god ide at indføre en CO2-afgift på landbruget.

- Vi aner ikke, hvordan vi kommer i mål, og som vismændene (De økonomiske vismænd. red.) sagde, skal det være 1.100 kroner per ton, og de sagde også samtidig at 25 procent af landmændene skulle lukke. Så det er ikke en god ide. Vi bliver nødt til at indrømme, at uanset om vi udledte nøjagtig det samme i 2030 som nu, så havde det på verdensplan ingen effekt, så spørgsmålet er, om det bliver ideologi, der skal kvæle vores arbejdspladser i Nordjylland, og det er jeg jo dybt uenig i, siger Kim Edberg Andersen.

Folketingsmedlem for Enhedslisten Peder Hvelplund er uenig. En afgift på landbruget er nødvendig og en god ide, mener han.

- Det er det, hvis vi skal have en fødevareproduktion i Nordjylland, så bliver vi nødt til at indstille produktionen på de nye udfordringer, vi står overfor, og der er ikke nogen tvivl om, at den klimabelastning, vi oplever i dag, den skal vi håndteres både i Nordjylland, i Danmark og i resten af verden. Så jo før vi kan få indført en CO2-afgift, der gør, at vi kan få omstillet vores produktion til en mere klimavenlig produktion, desto bedre er det. Og det er en CO2-afgift altså en væsentlig del af, for ellers kommer vi jo til at skulle levere de reduktioner på andre områder i stedet for, siger Peder Hvelplund.

Hos Økologisk Landsforening er der lige nu utryghed ved udsigten til en CO2-afgift.

- Jeg er ikke i tvivl om, at en CO2-afgift vil motivere, men jeg er utrolig nervøs for, hvordan den vil blive implementeret. Hvad er det, vi måler på, hvad er baselinen? Og så længe vi ikke ved, hvad det er, vi skal gå ud fra, så har vi ikke rigtig nogle håndtag at arbejde med. Hvis vi bare ser en afgift sat direkte ind i skatteministeriet, og så er det tekniske løsninger, vi skal have ude i landbruget, så fjerner man hele den biologiske del, som vi arbejder med i økologien, hvor det mere handler om, hvad der foregår i marken. Jeg mener ikke, der er noget galt med dyrene, men det er spørgsmålet, hvor mange vi skal have, og så er det også spørgsmålet, hvordan vi driver gårdene, siger næstforperson i Økologisk Landsforening Sten Dissing.

Du kan se hele debatten på TV2 Nord Salto eller øverst i artiklen. 


Seneste nyt

fra Nordjylland