Den enes død...

Skaber ikke mere liv! Nye butikscentre er efterhånden ved at have lagt gågaden i Hjørring øde hen.

I gågaden i Hjørring står stort set hver anden butik tom. Fona ligger her endnu, men kun til udgangen af denne måned - så flytter de de kun 200 meter ned i indkøbscentret Metropol.

- Vi har da gennem en længere periode oplevet, at der er mindre strøghandel i Hjørring i og med at midtbyen er blevet affolket af butikker, siger Søren Rasmussen, butikschef i FONA i Hjørring til TV2/Nord.

Butikscentrene Metropol og Bispetorv er kommet til inden for de sidste 3 år. I løbet af den tid er handlen i Hjørring flyttet væk fra gågaden.

- Det betyder, at vi som planlægningsmyndighed og som kommune må tænke i, hvilke andre byoplevelsestilbud kan vi lægge ind i bymidten, siger Helle Lassen, plan- og udviklingschef i Hjørring til TV2/Nord.
Men det nye liv til butikkerne er ikke lige om hjørnet. De nye butikscentrer har øget butiksarealet i byen så radikalt, at en undersøgelse placerer Hjørring i bund blandt de største 25 byer i landet, hvor nye butikker ønsker at slå sig ned. Ifølge lektor Bo Vagnby er udviklingen et resultat af at kommunerne har overtaget planmyndigheden da amterne blev nedlagt:

- Det er jo svært at sige nej. Et byråd og en borgmester vil jo nødigt sige nej til en investor. Det er ligemeget om det handler om boligbyggeri eller om det handler om butikscentre. Så der vil man gå meget langt for at imødekomme den investor, siger han til TV2/Nord.

Helle Lassen mener godt, at kommunen er i stand til at sige nej til en investor - men det er ikke noget man bare lige gør:

- Man skal jo afveje de her ting i forhold til den generelle udvikling i landet. Og den har jo været, at de der detailhandelscentre kommer til byerne.

Beslutningen om at sige ja til de to centre blev taget før finanskrisen. Svaret i dag havde måske været et andet.

- Det er rigtig vanskeligt at sige. Nu må vi se på hvad vi kan gøre, og prøve at se på, hvordan vi kan få byrummene til at være mere spændende, og hvordan vi kan sikre et butiksudbud som kan trække nogen andre kundetyper ind til Hjørring.

Forsiden lige nu