01:10

Video: Sofie Bach

Den travleste dag på året – politi og brandvæsen er klar

Nytårsaften er statistisk set den travleste aften på året for Nordjyllands Beredskab. Derfor er der kaldt ekstra mandskab ind, så beredskabet er klar, hvis alarmerne begynder at lyde.

For de fleste nordjyder står nytårsaften på masser af fest og fyrværkeri. Men for politi og brandvæsen er nytår lig med ekstra travlhed. Kombinationen af fulde folk og fyrværkeri betyder nemlig, at alarmerne lyder flere gange end normalt på stationerne.

- Hvis vi ser statistisk på det, så er det jo en aften som i aften, hvor vi kører til flere hændelser, end vi normalvis gør. Det er ikke nødvendigvis de store hændelser, der sker i aften – det ved vi først i morgen, men statistisk set, så er der cirka 500 udkald på landsplan i aften mellem klokken 22 og 5 i nat, siger Per Vedsted, der er stabschef hos Nordjyllands Beredskab.

Han fortæller, at Nordjyllands Beredskab har sørget for, at der er ekstra ledelsesstøtte, og derudover er der kaldt ekstra mandskab ind på flere af brandstationerne. 

Brandsikkert nytår

  • Luk affaldscontainere, skraldespande og døren til garagen
  • Sørg for, at affaldscontainere og skraldespande står i god afstand fra bygninger
  • Fjern brændbart materiale fra carporten, altanen og lignende
  • Overhold den sikkerhedsafstand, der står på fyrværkeriet

Sikkerhedsstyrelsens fem fyrværkeriråd

  • Brug altid beskyttelsesbriller
  • Brug kun lovligt fyrværkeri
  • Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden
  • Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet
  • Gå aldrig tilbage til en fuser

Kilde: Beredskabsstyrelsen

Se mere

Hændelser oven i hinanden

Ifølge tal fra Beredskabsstyrelsen, så bliver brandvæsenet kaldt ud til 16 gange flere brande til nytår end andre aftener på året, og det gør nytårsaften til beredskabets travleste dag på året. Det er især i perioden mellem klokken 22 og 5 om morgenen, der er travlest:

- Hændelserne kommer ofte oven i hinanden, og der er typisk tale om mindre sager. Det er containerbrande, skraldespande og den slags ting, men der er jo desværre også huse og lejligheder, der bliver ramt, siger Per Vedsted, stabschef ved Nordjyllands Beredskab.

Politiet har også særlig travlt til nytår. Derfor er mandskabet disponeret efter, at Nordjyllands Politi forventer, at det bliver en særlig travl aften. Det skyldes især, at flere end normalt vælger at drikke alkohol og feste, når det nye år skal skydes i gang.

- Der er selvfølgelig mange flere, der fester end normalt, og derfor er det også naturligt, at vi har mere at lave. Men vi behandler sagerne fuldstændig, som vi normalt ville gøre, når vi har en travl aften, siger Per Jørgensen, der er vagtchef ved Nordjyllands Politi.

00:24

Per Jørgensen, vagtchef ved Nordjyllands Politi, forventer travlhed på årets sidste aften.

Luk video

Travlest om natten

Erfaringen fra tidligere år er, at Nordjyllands Politi får særligt meget at se til lige omkring midnat og de 3-4 timer, der følger efter midnat.

- Ofte er det sager, hvor alkohol har taget sit indtog. Det kan være fulde folk, der ikke kan opføre sig ordentligt, det kan være husspektakler, det kan være slagsmål, det kan være hærværk og måske en brand, der er opstået af fyrværkeri, siger Per Jørgensen fra Nordjyllands Politi.

Selvom nytårsaften betyder travlhed og måske lidt sved på panden for politi og beredskab, så er der stadig tid til at markere nytåret på stationerne. Hos Nordjyllands Politi skal dem, der er på arbejde også mærke, at det er en særlig aften:

- Ligesom resten af den danske befolkning fejrer nytår, så gør vi det også hos politiet, hvor vi får lidt godt at spise og siger godt nytår til hinanden klokken 12, siger Per Jørgensen, vagtchef hos Nordjyllands Politi.

Hos Nordjyllands Beredskab prøver de også at klemme en nytårsfejring ind, når der er tid mellem alarmopkaldene:

- Typisk fejrer vi lidt nytår, men det er selvfølgelig sammen med alarmerne. Der kan godt blive plads til lidt først på aftenen, for det er som regel omkring de sene nattetimer, at det rigtig går løs, siger Per Vedsted fra Nordjyllands Beredskab.

00:20

Per Vedsted fra Nordjyllands Beredskab fortæller, at beredskabet har kaldt ekstra mandskab ind nytårsaften.

Luk video