(Arkivfoto) Foto: Per Frank Paulsen

Der skal meget mere regn til, før brandfaren mindskes

Morgenregnen over Nordjylland gjorde ikke nogen stor forskel for tørken, fortæller Nordjyllands Beredskab. Der skal langt mere vand til, lyder det.

Det forslår som en skrædder et vist sted, den regn flere nordjyder stod op til, onsdag morgen.

Sådan lyder meldingen fra Nordjyllands Beredskab, der i særlig grad holder øje med tørkeindex og nedbørsmilimeter i disse dage.

- Der er kommet lidt regn, men det er ikke noget, der gør noget særligt ved den tørke, vi oplever. Der skal mere til. Det ville være kærkomment, hvis der kommer en hel del mere i de kommende dage, siger beredskabschef ved Nordjyllands Beredskab, Per Vedsted, til TV2 Nord.

Ifølge Nordjyllands Beredskab, er der altså fortsat god grund til at lade ukrudtsbrænderen blive stående.

- Det er tørt, og branden kan løbe hurtigt. Vi havde en del at se til i påsken, primært naturbrande, siger Per Vedsted, der dog slår fast, at nordjyderne indtil videre viser respekt for tørken - og at det trods alt kunne være værre.

- Det er slemt nu, men en sommer som sidste år, der var hele landet tørt. Flere mennesker er ude i naturen og grille, ryge cigaretter og den slags. Så kan vi få travlt, siger han.

Ifølge Per Vedsted, er der ikke grund til at forvente et afbrændingsforbud som situationen er i Nordjylland lige nu. 

Markant tørrere end normalt

Præcist hvor tørt, der er, kan TV 2 Vejret sætte tal på.

Når tørkeindekset er nul, er jorden mættet med vand. Det er normalværdien for 1. marts. Ved et rundt nul er der vand svarende til 100 millimeter nedbør i jorden.

- Det er markant tørrere end normalt. Der mangler virkelig meget vand i jorden lige nu, fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret Thomas Mørk.

Når indekset er oppe på 8,9 som nu, svarer det til, at der er fordampet vand svarende til 89 millimeter nedbør.

- Hvis du hælder ti liter vand ud på en kvadratmeter, så står vandet i en højde på ti millimeter. Det betyder, at du skal hælde 89 liter vand pr. kvadratmeter, hvis jorden skal mættes. Det svarer til 44.500 liter vand for en villahave på 500 kvadratmeter, forklarer Thomas Mørk.