Verdens første og største grønne cruisefærge, Fjord Lines MS Stavangerfjord, stævner ud fra Hirtshals den 14. juli kl. 21.00. Foto: Espen Gees, Fjord Line. Foto: www.espengees.com

Der skrives søfartshistorie i Hirtshals

Verdens grønneste cruisefærge sejler ud på sin jomfrurejse fra Hirtshals søndag og skriver dermed søfartshistorie.

Når Fjord Line på søndag sender den første af to helt nybyggede cruisefærger, MS Stavangerfjord, ud på sin jomfrurejse, så skrives søfartshistorie, da færgen er verdens første og største cruisefærge, der sejler udelukkende på flydende miljøvenlig naturgas.

Skibets motorer kører udelukkende på flydende naturgas, og det betyder, at udledningen af NOx, reduceres med 92 procent i forhold til udledningen fra skibsmotorer, der kører på traditionel tung olie.

Svovludledningen forsvinder fuldstændig, og udsendelsen af partikler reduceres med 98 procent. Teknologien, som Fjord Line benytter, formindsker desuden udledningen af drivhusgasser med 22 procent.

Med andre ord bliver den grønne færger den mest miljøvenlige af sin slags i verden.

Samtidig er Fjord Lines splinternye færge et topmoderne flydende hotel med kahytter, gourmetrestaurant, tapasbar, caféer, stor taxfreebutik og endda en Havana Cigar Club. MS Stavangerfjord er den første af rederiets to nye cruisefærger, der er bygget nøjagtig efter Fjord Lines ønsker på det polske værft, Stocznia i Gdansk og det norske værft Bergen Group Fosen.

Skibet er 170 meter langt, har plads til 1500 passagerer og op til 600 personbiler. MS Stavangerfjord skal sejle på ruterne Hirtshals - Stavanger - Bergen og Hirtshals - Langesund.