02:31

Foto: Ib William Christensen

1 af 2

- Det er rigtig ulækkert

Eleverne på HF i Ryesgade i Aalborg har fået nok. Forholdene på skolen er elendige - der er lummert i klassen og toiletforholdene er ulækre. Sådan lyder kritikken fra eleverne.

Det er noget rigtigt bæ på toiletterne på HF i Ryesgade.

- Det er ulækkert. Under al kritik.

Sådan lyder det fra Mai Christensen, der er elev på skolen. Da hun og hendes klassekammerater startede på skolen i august, fik de sig lidt af et chok. I klasselokalet drev fugten ned ad væggen, og en enkelt gang er en elev besvimet på grund af det dårlige indeklima.

- Der er for varmt, der er for fugtigt, vi har skimmelsvamp på væggene, vi kan ikke åbne vinduerne ordentligt - enten så skal de stå helt åbne eller helt lukket. Vi får hovedpine, vi har koncentrationsproblemer, og vi har simpelthen ikke lyst til at være her i længere tid ad gangen, siger elev Mia Winther.

En klat har siddet på et af toiletterne siden eleverne startede på skolen i august, og luften er tung i klasseværelset.

- Da vi så toiletterne, så tænkte jeg "åh gud" - her skal jeg gå resten af året. Hvis jeg skal på toilettet, så tager jeg simpelthen hjem, for der flyder med affald og brugte tamponer. Der er generelt bare rigtig ulækkert, siger Jane Evelyn Johansen, der er elev på skolen.

Undervisningen i lokalerne på Ryesgade er midlertidig mens der bygges ny skole, og eleverne må døje med de ringe forhold frem til oktober, hvor de flytter i nye lokaler.

Ledelsen opfordrer eleverne til at klage, hvis der er problemer. Men da Jane Johansen klagede over de ringe forhold, så fik hun klar besked: hun kunne bare stoppe på skolen, hvis hun var utilfreds.

- Jeg startede faktisk med at grine, for jeg troede, det var en joke, men så fandt jeg ud af, at det var det ikke, og det var åbenbart sådan, det hang sammen - og så måtte jeg bare finde mig i det, siger Jane Johansen.

- Vi prøver så godt, vi kan at imødekomme de problemer, der måtte være ved at sørge for, at man går ud i pauserne og åbner de vinduer, der er, så man får luft ind i lokalet. Så vi håber på den måde, at man ikke får alt for ondt i hovedet af at være derovre. Det er heldigvis kun midlertidigt, før vi flytter ind i en helt ny skole, siger Lene Yding, der er afdelingsleder på VUC og HF Nordjylland.

For at Arbejdstilsynet kan gribe ind, så skal en af skolens ansatte klage over forholdene på skolen. Men det er der ifølge TV2/Nords oplysninger ingen, der har gjort endnu. Men som et lille plaster på såret får elever frisk frugt en gang om ugen.