Bo har søgt 500 jobs uden held: 'Det gør altså nas'
Foto: Ib William Christensen / TV2 Nord
Hvorfor vil ingen have Bo?
13 år og 500 søgte stillinger senere har Bo Østlund stadig intet arbejde. Og det er ifølge ham selv ikke af egen fri vilje, men fordi han er for gammel.
'Det handler om ikke at kunne bruges på grund af sin dåbsattest, og det gør altså nas', skriver Bo Østlund i et LinkedIn opslag.
Bo Østlund fra Ålbæk har i sin karriere arbejdet for store dele af den danske mediebranche. Efter over 30 år som journalist på dansk jord hev han teltpløkkerne op og bosatte sig i Sverige. Her levede han af at være freelancer og har i årenes løb udgivet mere end 30 bøger. Så da Bo Østlund i 2014 og i en alder af 55 år besluttede sig for at vende hjem igen i, var det med en forventning om, at et arbejde - det skulle han nok få.
Men sådan skulle det langt fra gå.
Afslag efter afslag
Fingrene dansede over tasturet og skrev den ene ansøgning efter den anden, men responsen udeblev. Bo Østlund er aldrig blevet inviteret til en jobsamtale.
- De kunne lige så godt sige 'du er for gammel', lyder det til TV2 Nord fra Bo Østlund om den manglende interesse fra medievirksomhederne.
Bo Østlund mener, at der generelt er tale om aldersdiskrimination på det danske arbejdsmarked. At han langt fra er den eneste, der oplever at blive valgt fra på grund af sin alder.
Hos Konsulenthuset ballisager er man ikke uenig i den betragtning. At det simpelthen er sværere for personer over 50 år at få et job:
'Seniorerne er ikke kun upopulære ved jobsøgningsdøren, men nu ser vi altså, at de også mødes med nogle forbehold ude på arbejdspladserne', skriver administrerende direktør i Konsulenthuset ballisager, Morten Ballisager i en artikel på deres hjemmeside.
Upopulær på arbejdsmarkedet
En ny undersøgelse fra ballisager på baggrund af tal fra Danmarks Statistik viser desuden, at risikoen for at blive ledig stiger, allerede når man er fyldt 51 år. Og har man mistet sit job i en høj alder, er det ifølge Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering sværere at få arbejde igen. Når man så er fyldt 60 år, stiger antallet af langtidsledige markant.
Ifølge Bo Østlund er det helt forkert at vælge de ældre aldersgrupper fra.
- Man glemmer, at der er en bonus i al den erfaring at have levet et liv. Jeg kan skrive, som jeg har gjort det i 50 år, siger Bo Østlund.
Men er der ikke en risiko for, at du bare er for kræsen i din jobsøgning?
- Jeg er ikke spor kræsen. For et år siden overvejede jeg at søge job som bedemand, taxachauffør eller buschauffør. Men jeg vil bare gerne lave det, jeg er god til: At skrive og lave podcast. Det er der vel ikke noget forkert i, lyder det afslutningsvist spøgende Bo Østlund.