Det koster at gå baglæns

Det koster både tid og masser af penge, når unge nordjyder vælger at tage en studentereksamen først og derefter tage en erhvervsuddannelse.

Tal på landsplan viser, at 30 procent af studenterne ikke anvender deres studentereksamen til at læse videre med. 13 procent tager slet ikke en uddannelse bagefter, mens 17 procent "går baglæns" og begynder på en erhvervsskole efter studentereksamen.

- Det koster milliarder af kroner. De unge kunne lige så godt være begyndt på erhvervsuddannelsen direkte fra folkeskolen, siger vicedirektør på Tech College i Aalborg, Kjeld Skovsgaard til DR Nordjylland.

Men det er ikke bare dyrt, når mange "går baglæns" eller ikke bruger deres studentereksamen.

Der kommer også til at mangler folk med en faglært uddannelse, så vi skal have flere unge til at tage en sådan, mener Kjeld Skovsgaard og påpeger, at der forsvinder 150.000 håndværkere fra arbejdsmarkedet de kommende år på grund af alder.

Ud over at være vicedirektør på Tech College Aalborg, så er Kjeld Skovsgaard medlem af regeringens tænketank for ungdomsuddannelser, der blev nedsat kort før sommerferien og skal være færdig med arbejdet i maj til næste år.