Det virker at støtte brysterne
Foto: Torben Lykke Larsen
Kampagnen Støt Brysterne kan lørdag fejre 10 års fødselsdag. Et tilbageblik viser, at kampagnen har fået flere til at overleve brystkræft.
Christina Wellendorf blev ramt af brystkræft da hun var 33 år.
- Man har en masse tanker, man er bange - hvad bringer fremtiden, hvad med ens familie og hvad med ens barn, siger Christina Wellendorf, der nu er helbredt for brystkræften.
Efter flere års kamp mod sygdommen er hun nu kommet ud på den anden side og har det efter omstændighederne det godt.
I dag er otte ud af 10 kvinder stadig i live fem år efter diagnosen er stillet. Og det skyldes, at man er blevet bedre til at diagnostisere og sætte behandlingen i gang tidligere.
- De områder hvor behandlingen er blevet bedre er som følge af en mere nøjagtig følsom diagnostik, det er en samling af mere begrænsede operationer altså de brystbevarende operationer, og så er det sådan, at langt flere kvinder bliver tilbudt efterbehandling, siger Lars Steenbygaard, der er overlæge på onkologisk afdeling på AUH.
Brystkræft er den mest udbredte form for kræft blandt danske kvinder.
Hvert år bliver flere end 4.300 kvinder ramt af brystkræft -og dødeligheden er faldet med næsten en procent om året - de sidste 10 år.
- Det bedste har været den kæmpe støtte, jeg har fået af min mand og fra min familie og fra min arbejdsplads og kolleger, der bare altid har haft forståelse for, hvordan jeg har haft det. Det har været det bedste - jeg tror ikke, at jeg havde klaret det uden dem, det havde jeg ikke, siger Christina Wellendorf.
Danskerne har støttet brysterne med cirka 100 millioner kroner de sidste 10 år.