Det vrimler med huller i de nordjyske veje
De nordjyske veje er fyldt med huller, men der er ikke mange penge til at reparere dem
Huller er der nok af, men penge er der ikke så mange af. De nordjyske kommunekasser er tomme - så Nordjyderne og politikerne må leve med de dårlige veje med huller og asfaltlapper.
Vibeke Jensen har stadig smerter i kroppen efter en cykeltur i Hjørring for mere end et år siden.
- Jeg så bare det hul, og så væltede jeg på cyklen og slog en kolbøtte.
Virkeligheden kom foruroligende tæt på i mødet med asfalthullet, og den voldsomme episode gav Vibeke Jensen nogle skrammer, hun aldrig glemmer.
- Jeg var væk et kort øjeblik, og der er flere ting, jeg ikke kan huske. Jeg blev sådan helt viklet ind i cyklen og kunne ikke selv komme op. Luften blev helt slået ud af mig, siger Vibeke Jensen.
En anden trafikant kunne nøjes med en ødelagt fjeder efter et møde med et stort hul i asfalten på landevejen mellem Tårs og Ugilt. Bilistens irritation var dog stor, særligt fordi trafikradioen allerede ugen forinden havde advaret bilister mod det selvsamme hul.
Hos Hjørring Kommune beklager de.
- Det er jo ikke lykke, at det er gået sådan der, og det er jo lidt ærgerligt for den borger, der nu har måtte betale regningen for det. Jeg er på vej derud nu, kan jeg trøste med, og vi skal nok få det hul lukket, siger Andreas Duus, der er teknisk direktør i Hjørring Kommune.
Lidt uden for Sindal er en gruppe beboere også godt trætte af huller i vejene.
- Det er ikke til at cykle til Sindal. Vi bliver nødt til at køre i zigzag hele vejen, og det er rigtig træls. De har jo nok ikke pengene til at gøre noget ved det, eller også så laver de lappeløsninger, siger Conny Larsen.
Hjørring Kommune erkender, at den er gal med vejene nogle steder, men budgettet er skåret ned med otte millioner kroner i år, og der er derfor ikke så mange penge at gøre godt for.
Og så er et vejnet på 1300 kilometer og tæt trafik en stor udfordring, siger den tekniske direktør.
- Det er ikke et ønske, at vi skulle gå fra 30 til 22 millioner. Det er en nødvendighed. Vi gør det så godt, vi kan. Vi har to lappehold kørende, og så har vi også et akut udrykningshold. Derudover så lægger vi jo asfalt på - altså sådan en general overfladebehandling på vores veje, siger Andreas Duus, teknisk direktør i Hjørring Kommune.
Et asfalthul skal ifølge reglerne være dybere end otte centimeter for at udløse erstatning. Vibeke Jensen fik dog penge for svie og smerte selvom det hul, hun kørte i, kun var syv centimeter dybt. Men allerhelst vil Vibeke Jensen bare gerne have nogle bedre veje.
- Huller i vejen kan vi ikke helt undgå, men der er altså lidt for mange, siger hun.
Under TV2 Nords interview med den tekniske direktør i Hjørring Kommune blev det dybe hul på landevejen mellem Tårs og Ugilt repareret.