DI: For mange unge på gymnasiet

Formanden for Dansk Industri i Vendsyssel, Richard Fynbo, rejser en skarp kritik af, at hovedparten af de unge vælger at gå på gymnasiet efter folkeskolen.

- Vi kan se at kommer man frem 2020, så vil der være mere end 50.000 studenter, som stort set ikke kan bruge deres hue til andet end samle kontanthjælp ind i, mens vi på den anden side kommer til at mangle masser af faglært arbejdskraft, siger Richard Fynbo.

Det betyder, at virksomheder på sigt bliver nødt til at importere arbejdskraft.

Samtidig viser en ny rapport udarbejdet af professor Niels Egelund, at de dygtige og flittige elever vælger gymnasiet, mens erhvervsuddannelserne er blevet en skraldespand for de mindre begavede og de mindre flittige.

- Der er noget uddannelses-snobberi, at nogen synes, måske de unges forældre, at det er bedre at tage en gymnasiel uddannelse, siger det nordjyske folketingsmedlem Bjarne Laustsen (Soc.Dem.)

Samtidig slås erhvervsuddannelserne med højt frafald. Ifølge tal fra Undervisningsministeriet gennemfører 46 procent ikke uddannelsen og får aldrig svendebrev.

Se med i aften i Nyhedsmagasinet Konsekvens på TV2/Nord. Her debatterer formanden for Folketingets børne- og undervisningsudvalg, Orla Hav, direktør på Erhvervsskolerne i Aars, Helene Reffstrup Møller, og næstformand i Danmarks Vejlederforening, Morten Bjerregaard situationen.

Det er vært Bo Storm Madsen, der stiller spørgsmålene hvorfor er erhvervsuddannelserne i krise, og hvad er konsekvensen, hvis kravene for at komme ind skærpes.


Seneste nyt

fra Nordjylland