DigiTALT: - Selvfølgelig hører samtykke til på skoleskemaet

Det er en del af virkeligheden. Så selvfølgelig skal det være der. Sådan lyder fra det panelet i denne uges DigiTALT, da talen falder på samtykke som undervisningsemne.

I den forgangne uge blev eleverne i 8. klasse på Skørping Skole undervist i noget helt andet end verber og brøker – nemlig samtykke. 

For ordet og dets betydning er mere aktuelt end nogensinde før. Derfor er det netop samtykke, som er temaet i dette års temauge, ”Uge Sex”, som foreningen Sex og Samfund står bag.

Og det er helt på sin plads, mener iværksætter Camilla Framnes.

- Det er jo der, vi er nu, konstaterer hun kortfattet og uddyber:

- Altså, det var ikke en del af min seksualundervisning dengang. Men det er virkeligheden nu. Så selvfølgelig skal det være der, siger hun.

Modtages positivt

Camilla Framnes sidder med i denne uges DigiTALT-panel sammen med kreativ direktør i reklamebureauet Weltklasse, Mikael Espensen og debattør og foredragsholder, Christian Borrisholt Steen. De nikker også anerkendende til, at samtykke nu har fundet vej ind i seksualundervisningen.

- Det er ikke kun et spørgsmål om, at det er oppe i tiden. Det handler også om, at børn og unge fortæller, at de har oplevet flere gange, at deres grænser er blevet overskredet. Så derfor er det vigtigt – og også en opgave for skolen, siger Christian Borrisholt Steen.

Mikael Espensen har selv en datter, som går i 6. klasse og også her har samtykke allerede været på skemaet. Og budskabet er gået rent ind hos eleverne.

- De går så og fjoller lidt omkring det nu, og hun siger: "Hej, skal vi kysse?" til sine venner og veninder. Så griner de lidt af det. Men det har man jo altid gjort med seksualundervisning, konstaterer han.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Samtidig mener Christian Borrisholt Steen, at emner som samtykke og seksualundervisning i det hele taget er godt placeret i skolen – fremfor i hjemmet.

- Der er jo også nogle ting omkring det her emne, som man måske ikke har så meget lyst til at tale med forældrene om. Og man vil også kunne få nogle flere perspektiver på hele det her spørgsmål om sex og samliv, siger han.

I debatprogrammet bliver der også tid til at tale om skeptiske naboer til et planlagt bosted i Øster Brønderslev og om en ny bogcafé i Aalborg, hvor al litteratur på hylderne har en LGBT+-tematik. 

Du kan se det allerede nu i playeren over artiklen eller kigge med på TV2 Nord Salto i aften klokken 19.50. Seneste nyt

fra Nordjylland