DigiTALT: - Vi skylder veteranerne mere end rabatter

Vi er for dårlige til at anerkende de danske veteraner, som tager i krig for at beskytte Danmark. Det mener panelet i ugens udgave af DigiTALT.

Det kan være nok så fint med en rabatordning, så krigsveteraner kan få billigere kaffe eller 20 procent på en burger. Men vi skylder dem meget mere end det.

Sådan lyder det i ugens udgave af DigiTALT, hvor panelet blandt andet kigger nærmere på historien om Jimmi Povlsen, som har stiftet en hjemmeside, hvor veteraner kan få rabatter og særaftaler ved at bruge deres veterankort.

- For mig kan der godt gå en lille smule Matas og Hunkemøller i den, og jeg synes det er meget større, det vi skylder de soldater. For mig er det slet ikke værdigt nok. Men hvis der er nogen, der synes, at det er fantastisk, så for min skyld ingen alarm. Men vi skylder mere, lyder det fra TV2 Nords direktør, Mikael Justesen, som sammen med bagebogsforfatter Liv Martine Hansen og festivalleder Peter Møller Madsen udgør ugens panel. 

- Vi har en forpligtelse 

Og de to er helt enige i, at vi bør gøre mere for de veteraner, som vender hjem fra krig. Liv Martine Hansen blev særligt ramt af historien om, hvordan muligheden for at få anerkendelse gennem veterankortet motiverede en veteran til at komme ud af den lejlighed, han ellers lukkede sig selv inde i langt det meste af tiden. 

- Hvis det kan gøre en forskel for de her veteraner, at de kan få sådan et veterankort og nogle rabatter, så synes jeg, at det er fantastisk. Men det, jeg bed mærke i ved det indslag, var, at der blev sagt, at han (veteranen, red.) ikke havde været ude af sin lejlighed i tre uger. Kunne det ikke være fedt, hvis der i stedet var fokus på det? Har han ikke brug for noget mere?, spørger hun. 

Og det synspunkt bakker Peter Møller Madsen helt op om. 

- Vi har en forbandet forpligtelse i det her lille, velfungerende samfund for at tage hånd om de folk, der har været ude og har ofret sig så meget, som de har. Det skal jo ikke bare dækkes ind med rabat i en kaffebar, siger festivallederen. 

Derimod efterlyser panelet, at der bliver gjort noget mere fra officiel side for at anerkende veteranerne og de problemer og traumer, som mange kommer hjem med. 

-Der er stadig alt for meget diskussion om, hvornår man er berettiget til invalidepension eller til hjælp. Det er simpelthen for småt skåret overfor en mand eller kvinde, der har ofret sig på den måde, at så er der et system, der bruger enhver mulighed for at smyge sig uden om i stedet for at komme til hjælp, mener Mikael Justesen.

Vagtlæger, skrald og hverdagshelte

Veterankortet er kun et af de emner, som blev debatteret i denne uges udgave af DigiTALT. Vi tager også fat i lukningen af vagtlægeordningen i tre nordjyske byer, tendensen til at smide sit skrald i naturen og to kvinder, der bliver rost til skyerne på Facebook, efter de hoppede i det iskolde vand på Aalborg Havn for at redde en fremmed mand. 

Se med onsdag aften klokken 19.50 på TV2 Nord Salto eller allerede nu lige her: 

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland