Din guide til EP-valget: Her er de nordjyske kandidater
Foto: Grafik/TV2 Nord
11 partier og 169 kandidater stiller op til Europaparlamentsvalget, der afholdes 9. juni 2024.
Tusindvis af farverige valgplakater på lygtepæle og et hav af spøjse slogans.
Du er nok allerede blevet bombarderet med navne på de mange kandidater, der stiller op til Europaparlamentsvalget, der afholdes 9. juni 2024.
Og med 169 kandidater fra 11 forskellige partier, kan det måske være svært at finde ud af, hvem der skal have dit kryds og én af de 15 danske pladser i Europa-Parlamentet.
Til Europa-Parlamentsvalget er der, modsat Folketingsvalget, kun én valgkreds. Du kan derfor frit stemme på alle kandidater, der er opstillet i Danmark.
Men har du alligevel mest lyst til at vælge en nordjysk kandidat, så giver vi dig her overblikket over, hvem der stiller op fra Nordjylland:
Her er de nordjyske kandidater:
Venstre:
Jakob Dyrman
Liberal Alliance
Carsten Normann
Danmarksdemokraterne
Kristoffer Storm
Claus Bisgaard Skovmose
Moderaterne
Barikan Solecki
Socialistisk Folkeparti
Melina Andersen
Socialdemokratiet
Asser Mortensen
Enhedslisten
Per Clausen
Runa Friis Hansen
Stine Ry Andersen
Det Radikale Venstre
Philip Tarning-Andersen
Konservative
Flemming Kent Vesterby Agerskov
Nicklas Verne
Alternativet
Anette Jensen Smith
Julius Schubring
OM EUROPAPARLAMENTSVALGET
Der er afholdt direkte valg til Europa-Parlamentet hvert femte år siden 1979.
Hvert land bestemmer selv, hvordan valget skal foregå, men der skal sikres ligestilling mellem kønnene og hemmelig afstemning.
Valgretsalderen er 18 år, med undtagelse af Østrig, hvor den er 16 år.
Medlemmerne af Europa-Parlamentet har fået større indflydelse i EU gennem årene. EU’s love skal eksempelvis nu også vedtages i Europa-Parlamentet, hvilket ikke altid har været tilfældet.
I 2019 var der stor fremgang i valgdeltagelsen i Danmark. Stemmeprocenten steg – og hele 66,02 % af danskerne stemte. Ved forrige valg i 2014 var stemmeprocenten 56,3 %.
Der har ikke altid været direkte valg af medlemmer til Europa-Parlamentet. I de første år blev medlemmerne udpeget af de nationale parlamenter. I Danmark var en række af Folketingets medlemmer også udpeget til at være medlem af Europa-Parlamentet.
Den gamle ordning med at udpege medlemmer fra de nationale parlamenter svarer lidt til den måde, hvorpå folketingsmedlemmer i dag deltager i parlamentariske forsamlinger i NATO, FN og Europarådet. Man indførte sidenhen direkte valg til Europa-Parlamentet for at gøre EU mere demokratisk.
Kilde: eu.dk