Foto: Spar Nord

Din opsparing kan koste dig penge

Nordjyderne er blevet rigtig gode til at lægge penge til side i stedet for at bruge dem. Men det kan blive en dyr fornøjelse.

Hos Spar Nord Bank i Aalborg har man i 2012 registreret, hvordan kunderne har øget opsparingen på konti i banken med 640 millioner kroner. Det bringer den samlede sum, som Spar Nords private kunder lige nu har stående på opsparingskonti i banken, op på knap 10 milliarder kroner.

- Det er meget naturligt. Vi har oplevet en finanskrise i 2008, hvor aktierne raslede ned. Der har været usikkerhed og bankpakker. Og så beskytter man selvfølgelig sine penge, siger chefanalytiker hos Spar Nord, Martin Lundholm.

Men hvis man lader sine penge stå på en almindelig lønkonto, som mange nordjyske bankkunder gør, er der stort set ingen rente at hente. I en tid, hvor inflationen samtidig er stigende, betyder det derfor, at man reelt mister penge.

- Hvis man for eksempel har 100.000 kr. stående og man ikke får noget i afkast overhovedet, så "åd" inflationen alene hvad der svarer til 2.400 kr. sidste år. Inflationen er så faldet lidt i år, så hvis man har 100.000 kr. stående på sin konto i år, og ikke får noget i rente, så forsvinder 1.200-1.300 kr. lige ud i luften, selvom man synes man har det samme stående, forklarer Martin Lundholm.

Spar Nord Bank anbefaler i stedet, at man binder pengene over en årrække på en såkaldt højrentekonto eller investerer dem.