Foto: Henning Bagger (Ritzau Scanpix)

DMI varsler: Voldsomme byger kan give skybrud i Nordjylland

Kraftige byger har fredag morgen ramt hovedstadsområdet - i eftermiddag og aften lægger de vejen forbi Nordjylland.

Flere steder på Sjælland er fredag morgen og formiddag blevet ramt af kraftig regn og sågar skybrud. Det fortæller DMI på Twitter.

De kraftige byger er opstået på bagsiden af en varmfront og TV 2 Vejrets radarbilleder viser, at bygerne har været meget kraftige med store mængder regn på kort tid - og så også lidt torden som krydderi.

De kraftige byger trækker lige nu vest på og ser i første omgang ud til at miste intensitet, men det er slet ikke tilfældet. Med hjælp fra solen bliver det ustabile vejrsystem ladet op, så i eftermiddag er det store dele af Jylland, der får "fornøjelsen" af de voldsomme byger og i aften trækker de sorte skyer så op over Nordjylland.

Definition: Hvornår er der skybrud?

Et skybrud defineres som mindst 15 milimeter nedbør på højst 30 minutter.

 

Når det regner så kraftigt, er der stor risiko for lokale oversvømmelser af for eksemepel kældre og viadukter.

 

Skybrud opstår i forbindelse med byger - og byger er per definition uforudsigelige, så når DMI varsler risiko for skybrud i hele landet er det ikke en garanti for kraftig regn til alle, men en advarsel om, at de kraftige byger kan dannes alle steder.

 

- Byger er en slags vejrets 'trold i æske'. De kan dukke op ud af det blå, levere en måneds nedbør på en time og så forsvinde lige så hurtigt, som de kom, har DMI's beredskabschef, meteorolog Knud-Jacob Simonsen, forklaret om fænomenet til DMI's hjemmeside

Se mere

Set over hele dagen er det altså hele landet, der risikerer at blive ramt af skybrud. Og DMI's varsel gælder faktisk fra klokken 8 fredag morgen til klokken 20 fredag aften.

Indtil bygerne for alvor kommer forbi kan vi her i Nordjylland dog fortsat lune os ved sommerlige temperaturer og næsten ingen vind. Der kan komme byger ud på eftermiddaggen og i det sydligste af regionen kan de dryp måske også kræve en paraply, men TV2 Vejrets radarbilleder viser altså, at det er i aften at de voldsomste byger trækker ind over landsdelen.

Lørdag venter endnu en ustadig dag med både sol og byger fordelt med rund over Nordjylland. Temperaturerne kommer til at ligge lige under eller omkring 20 grader.

00:54

Video: TV 2 Vejret

Luk video