LIGE NU:

Døgninstitution frygter ny whistleblower-ordning

Det bliver svært at tiltrække personale, hvis de konstant skal undersøges anonymt efter bekymrende henvendelser, lyder kritikken.

En ny ordning skal gøre det nemmere for anbragte unge at henvende sig, hvis de oplever kritisable forhold på deres døgninstitution eller opholdssted.

Men ordningen møder skarp kritik fra døgninstitutionerne, der kalder det bekymrende, at personalet kan mistænkes og undersøges på spinkelt grundlag.

Marietta Rosenvinge er leder på døgncenter Frederikshavn. Fra årsskiftet kan de ansatte på institutionen blive undersøgt og anmeldt anonymt gennem en såkaldt whistleblowerordning.

- Jeg synes, det er meget bekymrende, at vi kan åbne dørene nu og ikke vide, hvad det er, dem der træder ind af dørene vil os. Det kan faktisk give rigtig ondt i maven, siger Marietta Rosenvinge.

Tidligere var det kommunerne, der førte tilsyn på døgninstitutioner og opholdssteder. Den opgave varetager et socialt tilsyn nu, og det ser Marietta Rosenvinge som udgangspunkt positivt på.

- Ordningen er jo lavet med de gode intentioner, fordi der er børn, som ikke er blevet behandlet, som de skulle på nogle opholdssteder og døgninstitutioner.

Hun frygter dog bagsiden af ordningen, hvor institutionen ikke ved, om den bliver undersøgt under tilsyn som følge af anonyme henvendelser.

- Det er ikke sådan, at vi behøver at vide, at det er en af vores unge, der har ringet eller en forælder, men vi behøver at vide, hvad går bekymringen ud på, mener Marietta Rosenvinge.

Hos landsorganisationen for private opholdssteder er man enige i kritikken.

- Problemet med ordningen er, at stederne ikke får af vide, at der er rettet en henvendelse med kritik af dem, siger Geert Jørgensen, der er direktør i LOS.

På Christiansborg forstår Orla Hav, at whistleblowerordningen kan skabe utryghed.

- Vi er bare nødt til at sige, at der har været en lang række sager, som vidner om, at beredskabet ikke har været godt nok. Det her er et skridt på vejen, så nu må vi se, om det får de her uheldige virkninger. Er det tilfældet, så er jeg stensikker på, at det bliver lavet om, siger Orla Hav (S), der er medlem af Folketingets Socialudvalg.