02:33

Foto: Torben Lykke Larsen

1 af 2

Dræbermaskine bekæmper rotter

Mariagerfjord Kommune har taget teknologien til hjælp i kampen mod rotter i kloakkerne.

De seneste år har været gode år for rotter, og den plage vil man nu til livs i Mariagerfjord Kommune. Kommunen har derfor investeret i 75 rottedræbermaskiner, som kan placeres rund omkring i kommunens kloakker, hvor de slår rotterne ihjel. De første ti blev allerede købt i 2012 og nu er 65 flere kommet til.

- Vi må sige at både her i 2012 og 2013, der har der været en god grobund for rotter til at florere, siger Søren Erikstrup, der er direktør i Mariagerfjord Vand A/S, som står for vedligeholdelsen af kommunens kloakker.

Rottefælden fungerer sådan, at når rotten går igennem den, så bliver flere spyd skudt ned gennem rotten samtidig med at den får stød. Rotten er død på et splitsekund og bliver efterfølgende skyllet med kloakvandet videre ud ved rensningsanlægget.

Tidligere har kommunen primært brugt gift mod rotterne, men det er ikke længere godt nok. Dyrene bliver immune overfor giften og den mister sin effekt. Men skadedyrene kan ikke blive immune overfor de nye maskiner.

- Rotterne skal forbi vores maskiner på et eller andet tidspunkt, og så er der en meget stor sandsynlighed for, at de får et meget stort slag, så de ikke gør mere skade,

Søren Erikstrup fortæller, at de nye maskiner har en træfsikkerhed på otte rotter for hver ti skud, og han håber nu, at rottedræbermaskinerne for alvor kan komme rottebestanden til livs.